Binnenland

Nederlander ontdekt allergrootste zwarte gat ooit

Door RTLNieuws.nl / ANP··Aangepast:
Nederlander ontdekt allergrootste zwarte gat ooit
RTL

"Ik dacht eerst: dat kan helemaal niet, dat klopt niet." De Nederlandse astronoom Remco van den Bosch stond raar te kijken toen hij samen met internationale collega's het allergrootste zwarte gat ooit ontdekte.

Het gat dat de astronomen ontdekten heeft een massa die 17 miljoen keer groter is dan die van de zon en ligt in het hart van een melkwegstelsel op een afstand van 220 miljoen lichtjaren, aldus de wetenschappers van de universiteit van Texas.

Enorme zwaartekracht

Een zwart gat is een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht enorm is. Die is zo sterk dat zelfs licht er niet uitkomt. Sterren cirkelen er daardoor met een bepaalde snelheid omheen, en aan de hand van die snelheid kun je zo'n gebied bestuderen dat miljoenen lichtjaren ver weg ligt.

Astronoom Remco van den Bosch besloot twee jaar geleden met de universiteit of Texas te onderzoeken hoe groot zwarte gaten kunnen zijn. "We keken eerst naar welke zwarte gaten er waren en berekenden vervolgens hun massa." Alle tot dan toe bekende zwarte gaten hadden een grootte die afhankelijk was van hun sterrenstelsel. Hoe groter het stelsel, hoe groter het gat en hoe meer invloed die heeft op de sterren.

14 procent van het zonnestelsel

Van den Bosch richtte zijn vizier - en de metershoge Hobby-Eberly-telescoop in Texas - op in totaal 800 sterrenstelsels. Door sterren goed te bestuderen, kon de computer relatief eenvoudig meten met welke snelheid zij rondvlogen. Aan de hand van dat tempo kon vervolgens de grootte van het zwarte gat uitgerekend worden.

Ongeveer een jaar geleden signaleerde de computer plots een zwart gat dat maar liefst 17 miljoen keer zwaarder zou zijn dan dat van de zon. Ontzettend groot, zeker in verhouding tot het zonnestelsel zelf. "Het zwarte gat in de Melkweg beslaat maar 0,1 procent van ons zonnestelsel. In het nieuw gevonden gat gaat het maar liefst om 14 procent", aldus Van den Bosch.

Remco van den Bosch over de ontdekking: