Liefde

Burendag: Rowy trouwt met haar buurjongen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© privéfotoBurendag: Rowy trouwt met haar buurjongen
RTL

Het is de twaalfde editie van Burendag. In het hele land zijn 5957 burenactiviteiten aangemeld, hiermee is het record van 2016 ruim verbroken. Drie buren over hun bijzondere band.

"We gaan vrijdag trouwen", vertelt Rowy Harmsen (25). De eerste keer dat ze Danny Kamst (27) zag, was tijdens een burenbijeenkomst voor haar nieuwbouwappartement dat ze in Almere had gekocht. Voordat het gebouw uit de grond werd gestampt, waren er vergaderingen met de nieuwe buren. Daar zag ze Danny voor het eerst. "Ik vond hem direct leuk, al duurde het een tijdje voor hij dat doorhad."

Hiervoor was hulp nodig van de nieuwe buren. Tussen de andere kopers zaten een hoop jonge mensen, met zo'n vijf stellen ontstond een vriendengroep. "De buren zagen meteen dat ik hem leuk vond en polste bij Danny wat hij van me vond. Toen ik bevestiging had, durfde ik hem mee uit te vragen."

Trouwen met de buurjongen

Nog voor het appartementencomplex er stond, hadden Rowy en Danny een relatie. Vier maanden later trok Danny in op de derde etage en Rowy op de eerste. "Na een jaar heen en weer gependel tussen de verdiepingen, ben ik bij hem ingetrokken. Zijn appartement is iets groter dan dat van mij."

Vorig jaar vroeg Danny zijn buurvrouw tijdens een vakantie in Spanje ten huwelijk. Aanstaande vrijdag gaan ze trouwen. "Natuurlijk zijn de buren ook uitgenodigd."

'De hele familie op een rij'

Miniatuurvoorbeeld


Lirije Alberts met haar schoonfamilie en buren.

Lirije Alberts (33) woonde de afgelopen tien jaar naast haar zwager Marko en schoonzus Joyce in het Drentse Gasselte. Haar man en Marko zijn broers en hebben samen met hun ouders een autobedrijf een dorp verderop. Lirije: "Het kavel naast het bedrijf kwam vrij. Daar hebben we een dubbele woning op laten bouwen." In het ene huis wonen Lirije en haar man, in het andere Marko en Joyce. Het volgende huis op het erf is dat van haar schoonouders. "De hele familie woont op een rij."

"In ons vorige huis hadden we een stuk van de schutting eruit gehaald zodat de kinderen van de ene naar de andere kant kunnen lopen. Nu staat er helemaal geen schutting meer in de tuin, maar hebben we een grote, gedeelde tuin."

Met de buren op vakantie

Lirije kan goed opschieten met de familie van haar man. "Elke dag komen we bij elkaar over de vloer, dat is al tien jaar zo en dat is nu nog." Ze gaat ook samen met haar buren elk najaar een weekend weg, zonder kinderen.

Elk weekend zitten we bij elkaar. Vaak gaat op zaterdag de frituurpan aan en komen de bitterballen op tafel. Vanavond gaan ze barbecueën met de buren. "Niet zozeer omdat het vandaag burendag is, maar omdat het gewoon erg lekker weer is om de barbecue aan te steken en samen te eten."

Elke dinsdagavond bij elkaar op de bank

Miniatuurvoorbeeld


Alle buren op vakantie in Porto, Portugal: Helder, Afsaneh en hun kinderen Delara en Tiago. Rechts staan Kimberley en Jerney.

Vanmorgen kreeg Jerney Cheong (35) uit Rotterdam het eerste appje in 'De buurvrouwtjes-app': 'Goedemorgen buurtjes, fijne burendag!' Negen jaar geleden kreeg ze nieuwe buren. "Ik woonde met mijn moeder en zus Kimberley (33) in een huis toen de buurman zich kwam voorstellen. "Ik ben Helder", zei hij. En hij kwam uit Portugal. Zijn vrouw Afsaneh komt uit Iran."

Het contact begon met typische burendingen: een kopje thee, even de reservesleutel halen. "Al snel liepen mijn zus en ik elke dinsdagavond in een joggingbroek naar hiernaast voor een aflevering van de serie Desperate Housewives​."

Samen op vakantie

Miniatuurvoorbeeld

De buren gingen twee keer samen op vakantie en verschillende dagjes uit. Die uitjes werden onderbroken toen Jerney en Kimberley voor werk naar Suriname vertrokken. "Na drie jaar stonden we weer bij onze moeder op de stoep. We konden niet langer bij haar wonen, dus schreven mijn zus en ik ons in voor een woonproject in Zevenhuizen. Helder en Afsaneh groeiden hun huis uit en waren op zoek naar iets groters en schreven zich ook in."

Alle drie werden ze ingeloot. Binnenkort gaan ze verhuizen. "Mijn zus en ik kregen een huis naast elkaar. Helder en Afsaneh een straat verderop. We doen alles samen: afspraken bij de makelaar en deals voor nieuwe vloeren en keukens. We wonen straks niet meer direct naast elkaar, maar blijven toch een beetje buren." 

Hoe ben je een goede buur? De etiquettedeskundige legt het uit

 

 

Lees meer over
Burendag