Binnenland

Slechts 22 scheidingen in een jaar, is ieder Urks stel zo gelukkig?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSlechts 22 scheidingen in een jaar, is ieder Urks stel zo gelukkig?
RTL

Scheidingen, ze komen nauwelijks voor op Urk. Minder dan één procent van de echtelijke relaties in het vissersdorp eindigt in een tranendal. Wat is het geheim?

Ron Teiwes is als scheidingsbemiddelaar van De Scheidingsmakelaar in Flevoland nauw betrokken bij de nasleep van relatiebreuken. "Het begint natuurlijk vaak met één partij die het niet meer ziet zitten. Waar op andere plekken in het land dan misschien makkelijker de stap naar scheiding wordt genomen, wordt op Urk nog vaak naar een oplossing gezocht. Vanuit de kerk bijvoorbeeld. Ik heb het in de tien jaar dat ik op Urk bemiddel vaak meegemaakt dat stellen uiteindelijk zeggen: 'We gaan toch met elkaar verder'."

Grote sociale controle

"Het geloof staat scheidingen in de weg", weet Teiwes. "En onderschat ook de invloed van vrienden, familie en dorpsgenoten niet. De sociale controle is hoog, dat vormt duidelijk een drempel. Ik heb het zelf niet meegemaakt maar je hoort weleens dat een scheiding voor de buitenwereld onder de pet wordt gehouden."

De kerkelijke invloed is op Urk in elk aspect zichtbaar. Zo heeft het gereformeerde dorp sinds jaar en dag het hoogste geboortecijfer en wordt er in verhouding tot de rest van Nederland veel getrouwd. In 2014 kwam er een einde aan 22 slechts echtelijk relaties, zo blijkt uit cijfers van Buurtfacts. Dat zijn dus scheidingen of mensen die niet meer samenwonen. 

Men houdt de boel bij elkaar

Het huwelijk is een belangrijk instituut en lang niet iedereen keurt scheidingen goed. "Als stellen dan toch scheiden, worden ze nog weleens met de nek aangekeken. Ze ondervinden er negatieve effecten van. Heel soms is het zelfs reden om te vertrekken van Urk."

Maar Teiwes weet uit ervaring ook dat Urkers niet over één nacht ijs gaan. "Je kunt het ook als een positief gegeven beschouwen. Mensen in Urk slapen er nog een nachtje over, ze krabben zich eens goed achter de oren en denken goed na over de ingrijpende consequenties van een scheiding." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
EchtscheidingGemeente Urk