Binnenland

Zeker 19 donorkinderen verwekt door Barendrechtse sjoemelarts Karbaat

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZeker 19 donorkinderen verwekt door Barendrechtse sjoemelarts Karbaat
RTL

Zeker negentien kinderen die twijfelden of zij het kind zijn van de Barendrechtse sjoemelarts Jan Karbaat, hebben bevestiging: hun DNA komt voor een groot deel overeen met dat van een wettig kind van de arts, wat betekent dat ze halfbroers en/of -zussen zijn.

De negentien hadden zich ingeschreven bij een speciale DNA-databank. Op die manier werd de match vastgesteld. Veel anderen die twijfelen of Karbaat hun biologische vader is, staan daar niet ingeschreven. Zij zijn daarom nog niet getest op een mogelijke match. Dat maakte de stichting Donorkind bekend.

Geen 100 procent zekerheid

De mogelijke kinderen van Karbaat hopen dat de rechtbank op 2 juni beslist dat ze verkregen DNA van hem kunnen gebruiken om helemaal er helemaal zeker van te zijn dat ze zijn kinderen zijn. Defence for Children schrijft dat dan pas met 100 procent zekerheid kan worden gesteld dat Karbaat hun vader is, maar dat de match met het wettige kind van hem hiervoor 'wel een hele sterke aanwijzing' is. Feitelijk zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat ook het wettige kind van Karbaat biologisch gezien niet zijn kind is.

De omstreden vruchtbaarheidsarts overleed in april. Daarna meldde een wettig kind van hem zich bij de databank. De arts werd er al langer door de donorkinderen en hun ouders van verdacht zelf sperma te hebben gedoneerd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Moniek is misschien dochter van sjoemelarts, net als minstens 20 anderen

Lees meer over
Jan KarbaatKindBabyDNAIVFBarendrecht