Wereld Trombosedag

1 op de 4 mensen overlijdt aan trombose: 'Nooit verwacht dat ik dit als topsporter zou krijgen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Richard Aardenburg1 op de 4 mensen overlijdt aan trombose: 'Nooit verwacht dat ik dit als topsporter zou krijgen'
RTL

Het zijn niet alleen ouderen en stevige rokers die trombose krijgen, weet duursporter Remco Grasman (45) helaas uit ervaring. Ieder uur krijgen elf mensen trombose en hij was er in 2016 één van. "Ik heb domme pech gehad."

Remco Grasman is professioneel hardloper en wielrenner, eet gezond en zit elke dag op zijn racefiets. "Als je kijkt naar het lijstje met factoren die de kans op trombose verhogen, kan ik alles wegstrepen: ik heb geen overgewicht, geen slechte eetgewoonten en ik rook niet. Ik had er dan ook nooit rekening mee gehouden dat het mij zou overkomen."

Conditie

Terwijl Remco altijd een dijk van een conditie had, presteerde hij in 2016 ineens een stuk minder dan daarvoor. "Ik kwam minder goed vooruit, terwijl mijn hartslag juist omhoog ging. Dat kan erop wijzen dat je overtraind bent, maar mijn sportarts en ik concludeerden dat dit niet het geval was. Ik ging langs de huisarts om mijn bloed te controleren, maar daar kwam niets uit. De dokter gooide het op stress."

De klachten hielden aan, maar omdat Remco niet het type is dat snel opgeeft, bleef hij fietsen. Tijdens een indoor-trainingsrondje aan het einde van het seizoen, schoot er ineens een felle pijnscheut door zijn been. "Het voelde als een soort zweepslag. Een pijnscheut die vanaf mijn bovenbeen doorschoot naar mijn rechterkuit. Ik stopte even met fietsen, maar uiteindelijk heb ik de training toch afgemaakt."

Wat is trombose?

Vandaag is het Wereld Trombosedag. De Trombosestichting vraagt aandacht voor deze aandoening, waarbij een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Als het stolsel losschiet, kan het in de longen terechtkomen. Dat heet een longembolie.

Bekende risicofactoren voor trombose zijn:

Bron: trombosestichting.nl

Trombosebeen

Remco's rechterkuit was inmiddels behoorlijk opgezwollen en hij liep mank door de pijn, maar een dag later maakte hij toch weer een rondje op zijn fiets. "Ik kreeg toen alleen zo'n pijn dat ik naar huis ben gegaan. Mijn rechterkuit was inmiddels net een ballon. Mijn vrouw maakte een foto en stuurde het naar mijn sportarts. Die zei: het kan niet missen, dit is een trombosebeen."

Een onderzoek in het ziekenhuis wees op hetzelfde. Remco moest blijven voor vervolgonderzoek en bleek ook een longembolie te hebben; een bloedstolsel dat is losgeschoten en in de longen terecht is gekomen.

Remco (rechts) met Tom Dumoulin op de dag dat ze allebei Nederlands Kampioen werden. Remco bij de Elite zonder contract en Dumoulin bij de Elite met contract.© Richard Aardenburg
Remco (rechts) met Tom Dumoulin op de dag dat ze allebei Nederlands Kampioen werden. Remco bij de Elite zonder contract en Dumoulin bij de Elite met contract.

Geluk bij een ongeluk

Remco heeft uiteindelijk geluk gehad. 1 op de 4 mensen overlijdt namelijk aan de directe of indirecte gevolgen van trombose. "Nu was er een prop in mijn been geschoten, maar er kan ook een bloedprop richting je hart of hersenen gaan en dan is het fataal."

De duursporter slikt, nadat de trombose nog een tweede keer was teruggekomen, levenslang bloedverdunners. Zijn conditie is weer volledig op peil, wel is het voor Remco extra gevaarlijk om te vallen. "Mijn bloed stolt minder snel en als ik bijvoorbeeld op mijn hoofd val, is de kans op een hersenbloeding groter."

Verslaving

Vanwege de vele valpartijen die ermee gepaard gaan, heeft Remco pelotonrijden afgezworen. "Ik focus me nu op tijdrijden, dat heb je zelf in de hand. Als ik echt reëel ben, is het niet heel slim om op zo'n hoog niveau te blijven sporten. Maar het leven is sowieso een risico. Fietsen is natuurlijk geen erkende verslaving, toch kan ik wel zeggen dat ik echt verslaafd ben. Het is voor mij een van de belangrijkste dingen in mijn leven."

Lees meer over
Ziektes en aandoeningenNederland