Samen broeden

Homoseksualiteit onder pinguïns doodnormaal: 'Ze snoepen van twee walletjes'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAHomoseksualiteit onder pinguïns doodnormaal: 'Ze snoepen van twee walletjes'
RTL

Sphen en Magic zijn twee mannelijke pinguïns die samen een ei uitbroeden in een Australische dierentuin. De homopinguïns bouwden zelf een nestje. In Diergaarde Blijdorp gebeurde eerder dit jaar hetzelfde. Is homoseksualiteit net zo normaal onder dieren als bij mensen?

Zeker bij pinguïns is het vrij gebruikelijk, blijkt uit onderzoek: bij pinguïns is 1 op de 5 koppels een homostel. In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam adopteerden twee mannelijke koningspinguïns dit jaar een ei van een heterostel, om het vervolgens zelf uit te broeden. "We zagen dat de twee mannetjes constant bij elkaar stonden en broedgedrag vertoonden", zegt verzorger Stefan Timmermans.

Lesbisch ooievaarskoppel

Pinguïns zijn niet de enige dieren met homoseksueel gedrag. Onderzoekers hebben dit bij 1500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen.

In dierenpark Avifauna in Alphen aan den Rijn woonde lange tijd een lesbisch ooievaarskoppel dat samen een jong grootbracht. Ze weigerden zich te interesseren voor mannelijke ooievaars en leken onvoorwaardelijk voor elkaar te kiezen.

Jasper Buikx, bioloog van Artis, zei eerder tegen Editie NL dat homoseksualiteit bij dieren geen vergissing is. Er zit meestal een evolutionaire kracht achter. Het kan bijvoorbeeld een praktische reden hebben. "Bij olifanten is het zo moeilijk om te paren, dat mannetjes van tevoren wel met elkaar moeten oefenen." 

Kuikens van flamingo's die worden grootgebracht door een mannenstel hebben een veel hogere overlevingskans.© AFP
Kuikens van flamingo's die worden grootgebracht door een mannenstel hebben een veel hogere overlevingskans.

Andere redenen zijn een overschot aan mannetjes in een groep, dominantie of het aanleren van sociale vaardigheden. 

Jongen die worden grootgebracht door dierlijke homostellen hebben in sommige gevallen een hogere overlevingskans, zegt bioloog Buikx. "De kuikens van zwarte zwanen en flamingo's die worden grootgebracht door een mannenstel hebben een veel hogere overlevingskans omdat er twee keer zoveel kracht en verdediging aanwezig is."

Sprake van liefde?

Of er ook sprake kan zijn van echte liefde bij homostellen in het dierenrijk is volgens Buikx niet goed te zeggen. "Daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan." Toch sluit de bioloog het niet uit. "In de hersenen van schapen is ontdekt dat ze in staat zijn om echt liefde te kunnen voelen."

Stefan Timmermans van Diergaarde Blijdorp gelooft niet dat er sprake van liefde is bij pinguïns. "Dat is meer een ding van mensen. Wel moeten dieren een goede band met elkaar hebben om te kunnen broeden. Dat kunnen ook twee mannetjes zijn." 

Buigingen naar elkaar

De pinguïns Sphen en Magic uit het Sea Life Aquarium in Sydney waren in elk geval al een tijdje onafscheidelijk, zeggen hun Australische verzorgers. "Ze gingen altijd samen het water in", zegt Tish Hannan aan ABC News. De beestjes maakten buigingen naar elkaar, wat volgens hem betekent dat ze van elkaar houden.

Lees door onder de video

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De verzorgers legden een nepei in het nest en dat ging zo goed dat ze het later vervingen door een echt ei. Dat kwam van een ander stelletje dat twee eieren had. De twee mannetjes nemen hun rol serieus als elk ander. Om en om bewaken ze het ei.

Dat gebeurde ook bij het mannetjeskoppel in Rotterdam. "Helaas kwam er geen levende pinguïn uit het ei", vertelt Timmermans. "Maar dat zie je vaker als een stelletje voor het eerst een ei uitbroedt." Wellicht volgend jaar? "Het kan. Maar het kan ook zomaar zijn dat ze dan met een vrouwtje paren. Pinguïns snoepen van twee walletjes. En echt trouw zijn ze niet." 

 

Lees meer over
Diergaarde BlijdorpArtisDierenBiologieAustraliëRotterdamAmsterdam