Politie infiltreerde in terreurcel die aanslag in Nederland wilde plegen

De terreurcel die volgens Justitie een aanslag op een evenement in Nederland plande, werd al maandenlang in de gaten gehouden. Er blijkt een unieke undercoveroperatie te zijn opgetuigd: een politie-infiltrant legde contact en volgde de groep van dichtbij. De politie leverde ook wapens aan de groep. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen.
Eind september werden zeven verdachten opgepakt in Weert en Arnhem. Voor de politie was duidelijk dat de groep het plan had om in augustus al toe te slaan. Die aanslag werd uitgesteld, omdat de verdachten nog niet klaar waren met de voorbereidingen.
Alles uit de kast
Vijf maanden voor de arrestaties, in april, is het onderzoek begonnen, nadat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst AIVD had ontdekt dat de groep een aanslag zou willen plegen. "Alles werd uit de kast gehaald om het aanslagplan te verijdelen", zegt verslaggever Jeroen Wetzels. "Meest in het oog springende opsporingsmiddel: infiltratie. Met andere woorden: de politie probeerde binnen te dringen in de terreurcel. En dat lukte."
De politie-infiltrant krijgt contact met hoofdverdachte Hardi N. Eerst per mail, later ontmoeten ze elkaar. Hardi N. hapt: hij gaat vrij snel praten met de infiltrant. Die undercover-agent doet zich voor als leverancier van spullen die nodig zijn voor de aanslag. Er komt uiteindelijk nog een tweede infiltrant bij. De politie krijgt vervolgens zicht op zeven verdachten: het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar.
Drie van de verdachten zijn eerder al veroordeeld voor pogingen om uit te reizen naar het strijdgebied van terreurgroep IS.
Aanslag uitgesteld
De politie denkt dat de terreurcel aanvankelijk al in augustus wil toeslaan in Nederland, zo bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Het plan is vermoedelijk om een autobom af te laten gaan bij een druk evenement. En daarna, wanneer de hulpdiensten daar op af gaan, nog een aanslag te plegen met bomvesten en Kalasjnikovs. "Maar de benodigde wapens zijn in augustus nog niet voor handen", zegt Wetzels. "Het aanslagplan wordt uitgesteld. De politie blijft de groep in de gaten houden."
Een paar weken later grijpt de politie alsnog in. Vier van de verdachten worden op deze parkeerplaats in Weert opgepakt. De vier hebben daarvoor samen met de politie-infiltrant in een vakantiehuisje in Weert gezeten. Dat huisje hing vol met afluisterapparatuur.
Bomvesten
Het aanslagplan is op dat moment concreter geworden dan in augustus. Bij huiszoekingen vindt de politie grondstoffen om bomvesten te maken. En honderd kilo kunstmest, mogelijk geschikt voor een autobom. Ook worden bij de aanhoudingen vijf handvuurwapens gevonden.
"Deze wapens zouden door de politie-infiltranten zijn geleverd en van tevoren onklaar gemaakt", zegt Wetzels. "Wat het beoogde doelwit van de verdachten was, is nog in onderzoek."
Observatieteams
Het Openbaar Ministerie meldde eerder al dat tijdens het strafrechtelijk onderzoek veel bijzondere opsporingsmiddelen zijn ingezet. De politie kreeg zo een gedetailleerd beeld van de voorbereidingen door de verdachten. Naast infiltratie zijn ook observatieteams ingezet en werden verdachten afgeluisterd.
Terrorismedeskundige Jelle van Buuren vindt de schaal van de actie uniek. "Er is wel eens een eenling opgepakt omdat hij aan spullen wilde komen om bommen de maken. Maar dit gaat om een hele groep. De plannen waren heftiger en groter dan we voorheen gezien hebben. Het is serieus in ernst en omvang."
"Het is niet een groepje dat voor het eerst is gaan fantaseren. Dit is een heel concreet voorbeeld van het dreigingsniveau dat al lang op hetzelfde niveau staat, waarbij telkens wordt gewaarschuwd: er zijn in Nederland risico's. Er zijn mensen opgepakt in de afgelopen jaren wegens opruiing, terrorismefinanciering, haatzaaien. Dit is een duidelijk voorbeeld dat er netwerkjes zijn van mensen die bezig zijn een serieuze aanslag voor te bereiden."
Reactie Openbaar Ministerie:
"Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder aangegeven dat door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht is verkregen op de voorbereidingen door de verdachten. Een verdere toelichting op de ingezette opsporingsmiddelen zal door het OM niet in de media worden gegeven, maar op de terechtzitting bij de rechtbank."