Schouder gebroken

Kritiek binnen politie op hardhandige arrestatie Michael P.

Door RTL Nieuws / Jeroen Wetzels en Yoeri Vugts ··Aangepast:
Kritiek binnen politie op hardhandige arrestatie Michael P.
RTL

Binnen de politie is onvrede ontstaan over de manier waarop Michael P. vorig jaar is gearresteerd. Meerdere politiemensen hebben kritiek geuit, blijkt uit het onderzoek dat de Rijksrecherche deed na de hardhandige aanhouding van P., de moordenaar van de 25-jarige Anne Faber.

RTL Nieuws heeft het 578 pagina’s tellende Rijksrecherche-onderzoek ingezien. Zowel vanuit het verhoorteam als vanuit het arrestatieteam zijn kritische opmerkingen gemaakt. 

Direct verhoren

Het ongenoegen van het arrestatieteam richt zich met name op de aanhoudingsstrategie van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat bij de aanhouding onmiddellijk aan Michael P. werd gevraagd waar Anne Faber was. 

Daarmee was de teamleider van het arrestatieteam het niet eens. "Ik had daar moeite mee omdat wij weg willen blijven van zaken als verhoor. Dat is zeer ongebruikelijk. Wij zijn er om de verdachte aan te houden en om hem over te brengen, maar niet om hem een verhoor af te nemen."

Van het Openbaar Ministerie hoefde P. in eerste instantie niet op zijn zwijgrecht te worden gewezen. Ook mocht de politie de verdachte 'stevig beetpakken.' De teamleider was verbaasd over die instructie: "We willen ons niet laten leiden door de emotie van een zaak."

Grijs gebied

Het Openbaar Ministerie gaf eerder toe dat de arrestatie-instructie niet schriftelijk was vastgelegd en niet duidelijk was: “Deze instructie/opdracht was, zeker achteraf bezien, onvoldoende concreet geformuleerd voor het team dat met de uiteindelijke uitvoering was belast.” Vijf politiemensen van het arrestatieteam werden enige tijd als verdachte gezien in het onderzoek van de Rijksrecherche.

Binnen het arrestatieteam ontstond twijfel of de opdracht wel strookte met de bevoegdheden. "Formeel gezien bevonden wij ons sowieso in een grijs gebied. Zo is tijdens een evaluatie op een later moment besproken dat wanneer zo'n situatie zich weer in de toekomst voordoet, dit wel iets beter dichtgetimmerd moet worden", zegt één van de leden van de arrestatie-eenheid. "Dat zijn wel dingen die vrij cruciaal zijn, vooral wanneer justitie opdracht geeft maar later misschien bedacht dat het toch iets te veel van het goede is geweest. Mijn collega's kregen het gevoel dat justitie haar keutel introk."

Gebroken schouder

Ook bij het verhoorteam is ongenoegen ontstaan over de manier waarop P. is aangehouden. In de transportbus van het arrestatieteam liep P. een gebroken schouder op. Dat zou het verhoor kunnen bemoeilijken. Eén van de verhoorders zegt tegen de Rijksrecherche: "Ik realiseerde me dat wij hier een enorme kluif aan kregen, vanwege de aanpak van het arrestatieteam."

Haast was geboden, omdat er hoop was dat Anne Faber nog zou leven. Michael P. vertelde uiteindelijk pas na twee dagen verhoor waar hij Anne Faber had begraven. 

Strafrechtexperts: hoge straf Michael P. niet uniek, wel uitzonderlijk
Lees ook

Strafrechtexperts: hoge straf Michael P. niet uniek, wel uitzonderlijk

Vertrouwelijke stukken

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten dat het betreurt 'dat vertrouwelijke stukken publiek zijn gemaakt'. Verder reageert het OM niet inhoudelijk op de kritiek van de politiemensen, omdat de zaak onder de rechter is. Ook de politie wil niet inhoudelijk reageren.

Ook de advocaten van Michael P. willen inhoudelijk niet reageren op de berichtgeving van RTL Nieuws.

Michael P. ontvoerde en verkrachtte Anne Faber vorig jaar. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse vrouw werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober 2017 in Zeewolde gevonden. 

Lees meer over
Michael P.Vermissing Anne FaberNederland