Nieuw onderzoek

Steeds minder seks: we willen wel vaker, maar doen het niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockSteeds minder seks: we willen wel vaker, maar doen het niet
RTL

Meer dan de helft van de mannen en vrouwen in Groot-Brittannië heeft minder dan een keer per week seks. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Volgens seksuoloog Peter Leusink is seksafname een trend die in vrijwel alle westerse landen te zien is.

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk deden onderzoek onder 34.000 mensen tussen de 16 en 44. Ze zagen dat de seksuele activiteit afneemt onder alle leeftijdsgroepen, maar het meest onder 25-plussers. Ook mensen die getrouwd zijn, samenwonen of mensen met mentale of psychische problemen hebben over het algemeen minder seks. 

Eerst wel actief

Deelnemers moesten in 1991, 2001 en in 2012 een vragenlijst invullen. De resultaten van het onderzoek zijn nu gepubliceerd. Bijna een derde van de mannen en vrouwen gaf in 2012 aan de afgelopen maand geen seks te hebben gehad. In 2001 was dat nog een kwart. De terugloop is namelijk vooral te zien onder mensen die eerder wel seksueel actiever waren.

Engeland is niet het enige land waar de cijfers omlaag gaan, weet Leusink. Hij becommentarieerde het Britse onderzoek. Ook in Australië, Finland, Japan, de VS en Nederland hebben mensen volgens hem al jaren minder seks.

Heerst er een seksdepressie? 'Mensen hebben een onrealistisch beeld van seks'
Lees ook

Heerst er een seksdepressie? 'Mensen hebben een onrealistisch beeld van seks'

We zitten niet in een sekscrisis

Moeten we ons zorgen maken om de cijfers? Volgens Leusink niet. We zitten niet in een sekscrisis, zoals het wel eens wordt genoemd. "Dat we minder seks hebben, zou kunnen komen doordat we te druk zijn en te vaak worden afgeleid." De telefoon wordt daarin vaak als grote boosdoener genoemd. 

Ook de economische crisis van 2008 zou volgens de onderzoekers een rol hebben gespeeld in de afname van seks. "Zodra iemand geldzorgen of medische problemen heeft, is dat van invloed op iemands relatie en seksleven", zegt Leusink. Hij staat dan ook niet erg te kijken van de oorzaken die de onderzoekers aandragen voor de seksafname. 

Wat volgens hem veel interessanter is, is dat we steevast blijven aangeven meer seks te willen, terwijl we tegelijkertijd wel tevreden zijn over hoe ons seksleven nu is. "Dat is een paradox die in elk onderzoek terugkomt."

We willen meer

Twee jaar geleden nog bleek uit de monitor Seksuele gezondheid dat Nederlanders tevreden zijn over de kwaliteit van hun seksleven. Als ze ontevreden waren, ging het over hoe vaak ze seks hadden. Hetzelfde komt nu naar voren in het Britse onderzoek.

"We geven telkens aan meer seks te willen, maar het lukt niet om het ook daadwerkelijk te doen", zegt Leusink. Dat is volgens hem helemaal niet erg, maar het is wel opvallend dat we ons blijkbaar druk maken over hoe vaak we het doen.

Kwantiteit versus kwaliteit

"We zijn altijd bezig met de frequentie", zegt Leusink. "Hoe vaak per week hoor je seks te hebben. Wat is normaal. Wat doen anderen?" Leusink wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar waarom we zo gefixeerd zijn op de frequentie. "De achterliggende redenen zeggen heel veel. Zijn mensen bang dat minder seks slecht is voor je relatie? Denken mensen dat je een x aantal keer seks per week 'hoort'? En ook: willen we echt meer seks, of willen we meer intimiteit?" 

Hij wil dat er meer onderzoek gedaan wordt naar die achterliggende redenen. "Laat mensen zien dat het niet erg is als je minder vaak seks hebt." Tot die tijd is piekeren over je seksleven volgens hem nergens voor nodig. "Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit."

Seksuoloog Eveline Stallaart denkt er het hare van.
Lees meer over
SeksSeksualiteitRelatie