Azc Ter Apel

Leonie blij met 'asielbus' in Ter Apel: 'Ze zitten echt aan je'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen foto.Leonie blij met 'asielbus' in Ter Apel: 'Ze zitten echt aan je'
RTL

De laatste vijf jaar werd het erger en erger in de bus in Ter Apel, zegt Leonie van der Sluis (30). Ze is geboren en getogen in het Groningse dorp. "Ik durf niet meer met een rokje of jurkje de bus in." Om de problemen tegen te gaan, rijdt er sinds vandaag een speciale 'asielbus'.

Sinds vandaag rijden er aparte pendelbussen van en naar Ter Apel, speciaal voor overlastgevende asielzoekers. Jarenlang zorgde een kleine groep asielzoekers voor veel overlast op de reguliere buslijn 73 van Ter Apel naar Emmen. De relschoppers beschadigden bussen, waren agressief en vielen passagiers lastig.

Staatssecretaris Mark Harbers koos voor deze oplossing om de problemen tegen te gaan. Sommige bewoners uit Ter Apel zijn tevreden, sommigen vinden het een cadeau dat overlastgevende asielzoekers niet hebben verdiend.

Speciale asielbus gaat rijden voor overlastgevende asielzoekers
Lees ook

Speciale asielbus gaat rijden voor overlastgevende asielzoekers

Lange broek aan

Leonie is blij met de maatregel. Ze durfde niet meer met de bus, liet zich altijd brengen en halen door haar vriend en was zich constant bewust van haar eigen veiligheid. Niet alleen in de bus. "Als ik boodschappen ga doen, doe ik dat met mijn vader of met mijn vriend. Ik zorg dat ik altijd iemand bij me heb. Ik doe ook altijd een lange broek aan als ik naar de stad ga. Zelfs als het 30 graden is."

Vooral bij het instappen van de bus gaat het vaak mis, vertelt Leonie. "Veel jonge jongens zitten gewoon overal aan. Jaszakken, tassen, en als je een mooi slank meisje bent zitten ze soms zelfs tussen je benen." En dat is dus echt iets van de laatste jaren. "Er zijn hier asielzoekers sinds ik 16 ben. In het begin waren er helemaal geen problemen. Waren ze juist geïnteresseerd en hielden ze zich rustig aan de regels. Nu loopt het echt de spuigaten uit."

1 keer per uur, 7 euro per ticket

Vanaf vandaag rijdt de speciale pendelbus: in de volksmond ook wel de asielbus genoemd. Het is een proef, voor in eerste instantie drie maanden, bedacht door staatssecretaris Mark Harbers van Justitie. Volgens vervoersbedrijf Q-buzz die de dienstregeling verzorgt, zijn het vooral asielzoekers uit veilige landen die voor overlast zorgen. Dat zijn landen als Marokko, Algerije en Albanië.

Ze worden het land uitgezet en veroorzaken overlast omdat ze toch niks te verliezen hebben. Q-buzz wil verder niet reageren. 

De bus gaat 1 keer per uur rijden. De eerste vertrekt om 07:00 uur.  Een retourtje Ter Apel - Emmen gaat 7 euro kosten. Kaartjes zullen op het terrein van het azc verkocht worden door beveiligers. Zij zullen de asielzoekers na het kopen van een kaartje ook naar de bus begeleiden om opstootjes te voorkomen. 

Had strenger gekund

En dus is ze tevreden met de nieuwe bus, al ziet Leonie ook in dat een kleine groep het nu verpest voor de rest. "Dat vind ik ook wel lastig en vervelend. Van de vrouwen en kinderen heb je echt geen last. Het zijn de jeugdige mannen die het verpesten."

Logisch vindt Leonie het dus dat er wél een aparte bus komt. De asielzoekers moeten toch weg kunnen, en anders gaan ze rondhangen in het centrum. Toch had het van haar nog wel iets strenger gemogen. "De prijs had nog wel wat hoger gekund, vind ik. Als ik me zo zou gedragen in de bus zou ik helemaal niet meer mee mogen."

Van Aleppo naar Ter Apel: Ik wil hier blijven

'Mes tegen mijn keel'

Bert Hilberts (19) is ook blij met de bus voor asielzoekers. Hij werd ooit bedreigd met een mes. "Een man kwam de bus binnen en wilde niet betalen. De buschauffeur liet hem er niet in. Voor ik het wist haalde hij een mes tevoorschijn en bedreigde hij de buschauffeur. Ook ik had bijna een mes tegen mijn keel."

De man werd opgepakt en voorgeleid, maar kwam niet meer opdagen nadat hij even in vrijheid was gesteld. Dat maakte Bert soms angstig, maar inmiddels heeft hij alles achter zich gelaten. "Ik vind de aparte bus gewoon een heel goede oplossing."

Lees meer over
AsielzoekersAanrandingTer Apel