'Criminelen langer op straat door tekorten forensische opsporing'
De Nederlandse Politiebond (NPB) maakt zich grote zorgen over de situatie bij de afdeling forensische opsporing van de politie. Volgens de bond is er een chronisch tekort aan mensen. Er werken 1500 mensen, terwijl er werk zou zijn voor drie keer zoveel mensen.
De bond heeft een brandbrief gestuurd naar minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie). De zorg wordt aangewakkerd door gesprekken die de bond voerde met rechercheurs en leidinggevenden bij deze afdeling.
"De gesprekken waren vaak erg emotioneel beladen", schrijft de NPB. "De rechercheurs gaven aan dat er nu al tien jaar wordt gesmeekt om betere werkomstandigheden bij de forensische opsporing."
'Mentale blessures'
Volgens de vakbond is er een onhoudbare situatie ontstaan en is het ziekteverzuim op de afdeling de laatste vijf jaar gemiddeld 9 procent en hoger. De bond schrijft dat het personeel dagelijks wordt geconfronteerd met ernstig menselijk leed en dat vaak sprake is van 'mentale blessures'.
Ook is te lezen dat de problemen gevolgen hebben voor de veiligheid. Niet elke 'plaats delict' wordt nog op sporen onderzocht en minder zaken worden opgelost. Ook zijn de zogenoemde doorlooptijden van criminelen toegenomen tot 60 dagen of langer. Dat betekent dat een crimineel 'na het plegen van een delict, de kans had om twee maanden door te gaan'.
Verbeteren samenwerking
De NPB zegt dat de situatie komt door de vorming van de Nationale Politie in 2013, waarbij 15 procent bezuinigd zou zijn op het personeelsbestand bij forensische opsporing.
De NPB wil graag dat de minister onderzoek laat doen naar de maatschappelijke schade van de situatie. In de toekomst zou er een integraal plan moeten komen 'om de werkomstandigheden en samenwerking te verbeteren'.
'1500 is op sterkte'
Robbert Salome, woordvoerder van de Nationale Politie, reageert op de brief. Hij herkent zich wel in de woorden, maar zegt ook dat er anderhalf jaar geleden al werd gewaarschuwd voor de uitstroom van rechercheurs. "Het klopt dat er werk is voor drie keer meer mensen, maar dat is altijd zo, en op alle politieafdelingen. 1500 is gewoon op sterkte, zoals we dat hebben afgesproken."
Ook legt Salome uit dat er tegenwoordig steeds meer forensisch rechercheurs nodig zijn, omdat het werkveld die kant op is verschoven. "Vroeger waren vooral tactisch rechercheurs belangrijk en was er minder forensisch werk. Sporen zijn veel belangrijker geworden, daar heb je dus nu meer mensen voor nodig."