Nieuws

'Nederland meest concurrerende economie van Europa'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Nederland meest concurrerende economie van Europa'
RTL

Na een jaar afwezigheid in de top-5 van meest concurrerende economieën ter wereld staat Nederland in 2019 weer fier op vier. Sterker nog, ons land heeft Duitsland en Zwitserland ingehaald en is in de ranglijst nu de meest concurrerende economie van Europa. 

Dat concludeert het World Economic Forum in de Global Competitiveness Index. Het WEF is een netwerkorganisatie van met name het internationale bedrijfsleven. De Nederlandse hoogleraar Henk Volberda (UvA) leverde de Nederlandse cijfers. 

140 landen

Voor die ranglijst vergelijken aangesloten onderzoekers de economie van zo’n 140 landen. Ze bekijken bijvoorbeeld hoe veerkrachtig de economie in kwestie is, en hoe makkelijk bedrijven en werknemers met veranderingen omgaan. Of hoe makkelijk je een nieuw bedrijf kunt starten en in hoeverre inwoners profiteren van economische vooruitgang. 

De top-10 van meest concurrerende economieën

  1. Singapore (2)
  2. Verenigde Staten (1)
  3. Hongkong (7)
  4. Nederland (6)
  5. Zwitserland (4)
  6. Japan (5)
  7. Duitsland (3)
  8. Zweden (9)
  9. Verenigd Koninkrijk (8)
  10. Denemarken (10)

Vorig jaar moest Nederland onder meer ‘superinnovator’ Duitsland voor laten gaan in de ranglijst, maar inmiddels hapert de Duitse economie. Een Duitse recessie hangt in de lucht. 

'Uitstekende voedingsbodem'

De Nederlandse economie dankt haar positie volgens Volberda aan onder meer een stabiele, betrouwbare overheid, goed opgeleide bevolking en de ruimte voor ondernemerschap. "In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een uitstekende voedingsbodem om in de toekomst succesvol te concurreren", aldus Volberda. 

Geld genoeg, maar toch hebben de Duitsers bijna een recessie
Lees ook

Geld genoeg, maar toch hebben de Duitsers bijna een recessie

Nederland moet wel meer investeren in innovatiebeleid en bij- of herscholing van personeel, om ook op langere termijn concurrerend te blijven, concludeert het rapport. 

Lees meer over
World Economic Forum