Impeachment-onderzoek

Ambassadeur VS draait: 'Oekraïne moest onderzoek doen voor steun'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPAmbassadeur VS draait: 'Oekraïne moest onderzoek doen voor steun'
RTL

De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, heeft toegegeven dat de Verenigde Staten geen militaire hulp zouden geven aan Oekraïne als zij op hun beurt geen onderzoek in zouden stellen naar de democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn familie. Daarmee past Sondland zijn eerdere getuigenis aan.

De democraten zeggen dat Trump met het vragen om een onderzoek naar Biden een ander land heeft verzocht zich te mengen in de verkiezingen van volgend jaar. Dat mag niet van de wet, en ze hebben daarom in een eerder stadium een onderzoek ingesteld met als doel het mogelijke impeachen van Trump.

Besproken met topadviseurs

Begin september had Sondland nog verklaard dat er geen situatie bestond waarin Oekraïne iets moest doen voor de VS waar vervolgens militaire hulp tegenover stond. Later zei hij dat hij alleen herhaalde wat president Trump hem had verteld. In de nieuwe verklaring vertelt hij dat hij de situatie toch wel heeft besproken met Oekraïense topadviseurs, meldt de New York Times.

Ex-ambassadeur VS doet boekje open over Trump
Lees ook

Ex-ambassadeur VS doet boekje open over Trump

In hetzelfde impeachment-onderzoek moet ook Mick Mulvaney, de stafchef van president Donald Trump, getuigen. Reden is een verklaring waarin Mulvaney zei dat hij 'aanzienlijke kennis uit de eerste hand' heeft van Trumps inspanningen om Oekraïne onder druk te zetten. 

Verzet van Witte Huis

Mulvaney is de hoogste functionaris van het Witte Huis die wordt opgeroepen in het impeachment-onderzoek. Het is overigens onwaarschijnlijk dat hij vrijdag zal getuigen zoals gevraagd, gezien het verzet van het Witte Huis om met het onderzoek mee te werken.

Het impeachment-onderzoek is gericht op een telefoongesprek van 25 juli waarin Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg een corruptieonderzoek in te stellen naar voormalig vice-president Joe Biden, een vooraanstaande democratische rivaal in de komende presidentsverkiezingen, en diens zoon Hunter. Die had in 2014 een duur betaalde baan gekregen bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Een Oekraïense aanklager die eerder onderzoek deed naar dit bedrijf werd in 2016 ontslagen.

Waar gaat het schandaal over?

De Democraten zijn de afzettingsprocedure begonnen omdat volgens hen Trump zijn macht als president heeft gebruikt voor eigen gewin. Hij zou op zoek zijn geweest naar belastende informatie over de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Die kan zijn tegenstander worden bij de race om het presidentschap in 2020.

In een omstreden telefoontje op 25 juli met de president van Oekraïne vroeg hij dat land verschillende keren om een corruptieonderzoek naar Biden. Die was vicepresident onder Obama, zijn zoon werkte voor een gasbedrijf in Oekraïne. Biden heeft er destijds mede voor gezorgd dat een aanklager werd ontslagen die het gasbedrijf onderzocht.

Bewijs dat Biden fout zit, is nooit geleverd, maar Trump vraagt dus om een onderzoek. Amerika-correspondent Erik Mouthaan: "Het is problematisch, omdat de regering van een land niet hoort op te treden uit politieke belangen van de regerende partij of de leider van de partij, maar zich moet inzetten voor het belang van het hele land."

Lees meer over
Donald TrumpImpeachment-onderzoekVerenigde StatenOekraïne