EU-leiders: Europa klimaatneutraal in 2050, Polen krijgt meer tijd
De EU-landen hebben een akkoord bereikt over klimaatneutraliteit in 2050. Dat bleek vannacht na ruim negen uur vergaderen in Brussel. Alleen Polen krijgt meer tijd.
Het Oost-Europese land is nog zeer afhankelijk van kolen en kon niet instemmen met het besluit van de andere landen. Polen krijgt de tijd tot juni 2020. Premier Rutte verwacht dat het land dan ook zal aansluiten. "Het is mooi dat het gelukt is", aldus Rutte.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"We hebben dit besluit genomen met respect voor alle gevolgen, ook sociale, voor alle lidstaten", aldus EU-president Charles Michel.
Polen: 'vrijstelling'
De Poolse premier Mateusz Morawiecki sprak over een "vrijstelling" tot juni 2020. Volgens hem is er "genereuze financiering" beloofd voor regio's die het meest worden getroffen door het uitfaseren van fossiele brandstoffen.
Premier Rutte toonde begrip voor de Polen. "De reis die zij moeten maken is een lange." Hij herinnerde aan hoe snel de EU zich achter het doel heeft geschaard om over dertig jaar netto geen CO2 meer uit te stoten. "In mei waren we nog maar met negen landen."
Brussel was er erg op gebrand een "stevig politiek signaal" af te geven nadat de Europese Commissie woensdag de zogeheten Green Deal had gepresenteerd. Voor de omschakeling naar een klimaatneutrale EU in 2050 zijn honderden miljarden euro's nodig. Rutte wees ook op de economische kansen.
"Europese eensgezindheid, dat is niet gelukt. Maar dat alle andere lidstaten akkoord gaan, is zeker al een flinke stap in de goede richting", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er werd ook volop gediscussieerd over kernenergie. Ook de uitzondering voor Polen laat zien dat de uitvoering van de Green Deal, de Europese klimaatplannen, nog een hele klus wordt."
Kernenergie
De leiders waren het ook eens dat elke lidstaat zelf over haar energiemix en geschikte technologieën om de CO2-uitstoot te verminderen beslist. Sommige landen willen kernenergie blijven gebruiken. Dat werd speciaal in de tekst opgenomen voor landen als Hongarije, Tsjechië en Frankrijk, die daar allemaal veel in geïnvesteerd hebben.