Niemand die écht dacht aan een brexit: 'Het viel niet te bevatten'
De lucht kleurde lichtroze. Londen lag er vredig stil bij. Het was vijf uur ’s morgens en de uitslag van het EU-referendum drong maar langzaam tot me door.
In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen van de jaren 10. Correspondent Anne Saenen blikt terug op de dag van het brexitreferendum.
Eigenlijk had ik verwacht dat het referendum over het Britse EU-lidmaatschap het voorlopige einde zou betekenen van de brexitdiscussie die de Britse politiek al zo lang bezighield. En dat is niet alleen wat ík dacht.
Ook oud-premier David Cameron durfde het risico aan om een referendum te houden, in de hoop de verdeeldheid binnen zijn eigen conservatieve partij op te lossen. En in Londen ging de pro-EU-campagne ervan uit dat de twijfelende kiezer in het stemhokje de meest veilige optie zou aankruisen.
Orde van de dag
Op weg naar mijn live-positie op referendumdag stond er een man in de plenzende regen. Hij had ballonnen aan de brug over de Thames gebonden en deelde flyers uit: 'I'm in'. Morgen zouden zulke taferelen uit het straatbeeld verdwenen zijn, dacht ik nog. Dan zou de interesse in het Britse EU-lidmaatschap snel wegebben en gingen de Britten weer over naar de orde van de dag.
Die middag bevestigde de laatste peiling het vermoeden dat in Londen heerste: de Britten zouden ervoor kiezen binnen de Europese Unie te blijven. Op het nippertje. Maar toch. Na de peiling schoot de Britse pond omhoog. De uitslag van het referendum stond bijna vast, de Britten zouden blijven.
Even slapen rond half 3
Die avond volgde ik de uitslag vanuit mijn hotelkamer in Westminster. Over enkele uren moest ik weer op voor het Ontbijtnieuws en ik had daarna nog een hele dag en avond voor de boeg. Maar die eerste uitslagen kon ik niet missen.
Zeker niet toen de resultaten iets anders bleken dan gedacht. Als een uitslagenjunkie hing ik aan de lippen van de nieuwspresentatoren, volgde ik de gezichten van politici die de uitslag met steeds groter wordende angst en vreugde afwachtten. Toch won mijn vrees om live op televisie te stotteren van slapeloosheid het van mijn nieuwsgierigheid. Rond half drie 's nachts besloot ik even te gaan slapen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toen mijn wekker twee uur later afging en ik het nieuws weer aanknipte, drongen de woorden van de nieuwslezer maar moeilijk door: "We are projecting that the UK has voted out." Brexit. Ongelooflijk. Wat het uittreden precies inhield, viel niet te bevatten. Ik en niemand om me heen hield deze uitslag voor mogelijk.
Waar was jij?
Het eind van de jaren 10, het eind van het decennium. Bij RTL Nieuws kijken we in een serie van tien verhalen terug op de afgelopen tien jaar. Onze verslaggevers en correspondenten beschrijven hún dag, vertellen je hún verhalen van die ene bizarre dag uit hun leven. Zij waren erbij, weet jij nog waar jij was?
Nog geen half uur later liep ik door de hotelgang, in werkmodus en klaar voor het volgende televisieoptreden. Terwijl ik op de lift wachtte, keek ik uit over de stad. De lucht kleurde lichtroze. Londen lag er vredig stil bij. Een tegenstelling met de storm aan reacties en emoties die die dag zouden volgen.
Terugblik: het nieuws van de jaren 10
In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.