Telefoniste zag batterijtje

Bombrieven aangetroffen bij bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DuijvesteinBombrieven aangetroffen bij bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam
RTL

Bij verschillende bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De explosieven zijn niet afgegaan, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.

Het gaat om vijf brieven die in één week bezorgd zijn bij een hotel en tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf Van Mossel in Rotterdam. Daar werd de brief vanochtend bezorgd. "De telefoniste maakte het pakketje open en zag iets van een batterijtje, toen heeft ze gelijk de politie gebeld. Die hebben goed gehandeld en hebben het gelijk opgehaald en opgelost." Dat zegt Jan Bas Veltman tegen RTL Nieuws.

Dezelfde afzender

Wat er precies in de brieven zat, wil de politie niet zeggen. Ze houden er rekening mee dat de brieven allemaal afkomstig zijn van dezelfde afzender.

Als afzender op de brieven staat het Centraal Invorderings Bureau (CIB). Dat is gevestigd in Rotterdam. Uit het onderzoek door de recherche is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak. Bij het bureau werd donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen.

Niels de Peuter van het CIB zegt 'geschrokken' te zijn over wat er is gebeurd. Hij wil verder niet inhoudelijk op de zaak reageren. Volgens hem probeert de politie 'met man en macht' om de dader op te sporen.

De Explosieven Opruimingsdienst is bij een autobedrijf in Rotterdam ter plaatse voor onderzoek.

Nader onderzoek

De recherche doet met een team specialisten nader onderzoek naar de brieven. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.

De politie waarschuwt mensen om op te letten bij brieven met een verdikking. "Als je een brief krijgt met 2 stickers van het CIB, open de brief dan niet. Dat is namelijk niet hoe het CIB gewoonlijk communiceert."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
ExplosieAmsterdamUtrechtRotterdam