Aanklagers in zaak tegen oud-adviseur Trump stappen op na tweet van president
Alle aanklagers in de strafzaak tegen een oud-adviseur van de Amerikaanse president Trump zijn vandaag opgestapt. De vier mannen zijn het niet eens met het ingrijpen van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat opeens de strafeis tegen de oud-adviseur wilde verlagen. Dat gebeurde enkele uren nadat Trump klaagde over de behandeling van zijn oud-adviseur.
Die oud-adviseur is Roger Stone. In Nederland niet zo bekend, maar in Amerika beroemd. Hij is al bijna vijftig jaar de man van de smerige trucjes voor de Republikeinse Partij. Roger Stone komt daar ook openlijk voor uit, hij laat zich graag de ‘dirty trickster’ noemen.
Stone begon daarmee in 1972, tijdens de herverkiezingscampagne van president Richard Nixon (bijnaam: 'Tricky Dick'). Nixon is volgens Stone een held, hij heeft zelfs een tatoeage op z’n rug van de oud-president.
Wikileaks
Ook Donald Trump nam Roger Stone in de arm, tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Stone was betrokken bij het zwartmaken van Hillary Clinton, de Democratische tegenstander van Trump. Clinton kwam in het nauw door e-mails van haar Democratische Partij die waren gehackt door de Russische geheime dienst en werden verspreid door klokkenluidersite Wikileaks.
Roger Stone onderhield de contacten met Wikileaks-oprichter Julian Assange.
De inmenging door Rusland tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 is onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller. Er werd geen bewijs gevonden dat Trump had samengespannen met de Russen om de verkiezingen te beïnvloeden.
Maar er was wel bewijs voor liegen door Roger Stone, onder meer over zijn contacten met Wikileaks.
Stone veroordeeld
De zaak van Roger Stone werd overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Eind vorig jaar werd Stone door een rechtbank schuldig bevonden aan zeven misdaden, onder meer liegen tegen het Amerikaanse Congres en belemmering van de rechtsgang. Zijn straf wordt pas deze maand opgelegd.
De vier aanklagers eisten deze week een gevangenisstraf van tussen de zeven en negen jaar. Maar dat zorgde voor een woedende reactie van president Trump.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Boze tweet
Zoals gebruikelijk reageerde Trump met een tweet op de strafeis tegen Roger Stone. "Dit is een vreselijke en zeer oneerlijke situatie. De echte misdaden waren aan de andere kant, maar tegen hen wordt niets gedaan. Ik kan deze gerechtelijke dwaling niet toestaan", tweette Trump.
En prompt greep zijn minister van Justitie in en kondigde aan de strafeis te verlagen. Dat is ongebruikelijk, maar het mag wel in het Amerikaanse systeem.
Het is nog niet duidelijk hoe hoog de nieuwe strafeis tegen Roger Stone wordt. En dat zegt ook nog niet alles. Want uiteindelijk beslist een onafhankelijke rechter hoe hoog de straf wordt en die kan afwijken van de eis.
Op 20 februari bepaalt de federale rechter de strafmaat. Daarna is er nog een ontsnappingsweg voor Stone: gratie door de president. Op vragen van journalisten of hij dat overweegt, heeft Trump geen antwoord gegeven.