Europees onderzoek

UMC Utrecht start groot onderzoek naar coronamedicijnen

Door Roland Strijker··Aangepast:
© ANPUMC Utrecht start groot onderzoek naar coronamedicijnen
RTL

Universiteit Utrecht gaat deelnemen aan een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen corona. Dat heeft Marc Bonten, hoogleraar microbiologie zojuist bevestigd tegenover RTL Nieuws. Het gaat om bestaande antivirale middelen waarvan onderzocht wordt of ze ook werken bij patiënten met corona.

600 patiënten

De bedoeling is dat in totaal zo'n zeshonderd patiënten in meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan deelnemen aan het onderzoek. Het wachten is nog op toestemming van de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). De verwachting is dat die later deze week komt en dan kan het onderzoek van start.

Het gaat om bestaande antivirale middelen die zijn ontwikkeld tegen Ebola, HIV/Aids en MS. Het gaat om de middelen remdesivir, lopinavir en ritonavir, interferon en hydroxy-chloroquine. Vier van de vijf patiënten krijgt een werkzame stof toegediend en de rest krijgt geen anti-viraal middel. 

Geen wonderen

Marc Bonten zegt dat de middelen nu al bijvoorbeeld in China en Amerika op kleine schaal zijn ingezet bij patiënten met corona. "Maar wil je echt wetenschappelijk vaststellen of de middelen ook werken dan moet je een grootschalig onderzoek doen zoals we nu van plan zijn." Bonten waarschuwt dat er geen wonderen verwacht mogen worden van de middelen en dat er ook bijwerkingen aan zitten.

Ook andere Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk nemen deel aan het onderzoek. Gisteren is Frankrijk gestart met het selecteren van 800 patiënten.

Lees meer over
UMC UtrechtCoronavirus