Banken in brand, mensen de straat op: in Libanon regeert de honger
Ze zijn wanhopig en hebben honger. Inwoners van Libanon gaan de straat op, uit protest tegen de corruptie en het economische wanbeleid van de regering. Het land verkeert al langer in een crisis, maar door het coronavirus stapelen de problemen zich verder op. "Dit is een gigantisch drama."
Voedselprijzen zijn fors gestegen en mensen zien hun geld in rook opgaan. Met name de banken zijn tijdens de protesten het doelwit. Kantoorgebouwen worden in Tripoli met molotovcocktails bekogeld en ruiten zijn ingeslagen. Ordetroepen reageren met rubberkogels en traangas. Gisteren kwam in de stad een 26-jarige demonstrant om het leven.
Overheid helpt niet
Het zijn excessen van een onvrede die in Libanon breed wordt gevoeld. Het land gaat al jaren gebukt onder corruptie en slecht economisch beleid. "Het is een opeenstapeling van ellende", zegt correspondent in het Midden-Oosten, Olaf Koens. De woede drijft de bevolking nu opnieuw de straat op, ondanks dat er in het land strenge lockdownmaatregelen gelden. Al weken moet iedereen na zeven uur 's avonds officieel binnen blijven.
"Net als in Nederland zijn de strenge maatregelen een enorme klap voor de economie. Alleen wij hebben nog een sociaal vangnet", zegt Koens. "Dat bestaat niet in Libanon. Als je geen inkomsten hebt, dan heb je niks. De overheid helpt je niet."
De Libanese pond stort tegelijkertijd in, waardoor de gigantische onderklasse in Libanon haar laatste beetje geld ziet verdampen. "Dat is bijna niet voor te stellen. Als de munt bijna halveert, dan ben je dus de helft van je koopkracht kwijt. Dat betekent dat je de helft van je spaargeld kwijt bent. Dat is natuurlijk een gigantisch drama."
Heel indrukwekkend
Zo'n zes maanden geleden kreeg het protest voor het eerst voet aan de grond. Op het hoogtepunt waren in de hoofdstad Beiroet zeker een miljoen mensen op de been. Koens zag toen zelf de impact van de volkswoede: "Dat was heel indrukwekkend. Meestal zijn protesten politiek gekleurd, maar dat was dit niet. Dit was een breedgedragen volksprotest, met de boodschap: die overheid van ons deugt niet."
Onder grote druk besloot premier Saad Hariri daarop om eind oktober af te treden. De huidige regering, onder leiding van Hassan Diab, moet nu beloofde economische hervormingen doorvoeren.
Daar ziet Koens nog weinig van terug. "Het land zit nu in eenmaal in een heel lastig parket. Ze kunnen zelf heel weinig inkomsten genereren en moeten heel veel geld uit het buitenland lenen." Ook dat zorgt voor problemen. In maart kon Libanon haar betaalafspraken met andere landen voor het eerst niet meer nakomen. Koens: "Ik zou niet graag de minister van Financiën van Libanon willen zijn."
Rol leger cruciaal
De komende nacht worden opnieuw protesten verwacht. Volgens Koens wordt de rol van het leger de komende tijd cruciaal. "Het leger heeft altijd op veel waardering kunnen rekenen. Het is een van de weinige organisaties die het land bij elkaar kan houden. Als het die rol niet meer kan vervullen, dan gaat het echt mis."
En dan hangt het coronavirus ook nog als een donkere wolk boven het land. In Libanon zijn nu ruim 700 besmettingen vastgesteld en bijna 30 mensen overleden.
Koens vreest dat die cijfers snel zullen toenemen. "Je moet in deze tijd afstand houden, thuis blijven. Het tegenovergestelde van wat een demonstratie is. Dit kan natuurlijk niet lang goed gaan."