95 euro

Weinig boetes voor ontbreken mondkapje in ov: 'Mensen werken goed mee'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWeinig boetes voor ontbreken mondkapje in ov: 'Mensen werken goed mee'
RTL

In de maand juni zijn relatief weinig boetes uitgedeeld voor het niet-dragen van mondkapjes in de trein en bus.

Sinds 1 juni moet iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje op. Dit is verplicht vanaf 13 jaar. Het kapje moet over je mond én over je neus om besmetting te voorkomen. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van 95 euro. 

In de maand juni zijn 195 boetes uitgeschreven voor het niet-dragen van een mondkapje in het ov, meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De meeste boetes zijn uitgedeeld in Rotterdam (47), Amsterdam (30), Hoeksche Waard (19) en Deventer (12).

Waarschuwingsbeleid 

Boa's zien in het ov toe op het dragen van een mondkapje. Zij krijgen de opdracht mensen aan te spreken en alleen te bekeuren als iemand niet meewerkt als hij of zij wordt aangesproken voor het niet-dragen van een mondkapje. "Er wordt een beroep gedaan op de redelijkheid van mensen", zegt OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn. "Van intensief handhaven of jagen op een bekeuring is geen sprake."

Dat lijkt succes te hebben. Want 195 boetes is niet veel, vindt de voorzitter van branchevereniging OV-NL, gezien het aantal mensen dat dagelijks gebruikmaakt van het ov. Het de-escalerend controleren heeft effect, zegt ook het GVB, het Amsterdamse vervoerbedrijf. "Mensen worden erop aangesproken als ze geen mondkapje dragen, maar de controleurs zijn er niet op uit om boetes uit te delen."

Hoe draag ik het mondkapje?

Ondanks de positieve berichten bestaat nog wel onduidelijkheid over hoe het mondkapje moet worden gedragen. Zo staat op de website van de Rijksoverheid dat je het mondkapje niet moet aanraken of afzetten tijdens de reis. Ook mag het mondkapje niet afgezet worden om te praten. Terwijl van de NS reizigers best iets mogen eten en drinken.  

Daarnaast mag je een mondkapje gebruiken afkomstig van de drogist (eenmalig) of een zelfgemaakt mondkapje van textiel. Een medisch mondkapje is verboden. Een sjaal of ander voorwerp voor je mond volstaat niet. Je riskeert dan een boete.

Buschauffeur Bart merkt op dat de meeste mensen zich goed aan de regels houden. Hij vindt het goed dat er niet gelijk boetes worden uitgedeeld als iemand geen mondkapje draagt.

Hij sprak gister een jongen aan die het mondkapje op zijn kin droeg en vervolgens begon te hoesten. "Ja, daar heb ik toen wel wat van gezegd. Maar als iemand even wat wil drinken, is dat natuurlijk prima."

Buschauffeur Bart.
Buschauffeur Bart.

De buschauffeur mag iemand weigeren die zonder mondkapje de bus wil betreden. "Wij zeggen dan: ga even naar een kiosk, koop een mondkapje, en neem de volgende bus." 

Lees meer over
Boa [buitengewoon opsporingsambtenaar]Openbaar MinisterieMondkapjeCoronaboeteOpenbaar vervoerOpenbaar Ministerie