Grooming via internet

Sarah (15) door jongen via Instagram tot misbruik gedwongen: 'Er zijn veel jonge daders'

Door Crystalina Agyeman··Aangepast:
Sarah (15) door jongen via Instagram tot misbruik gedwongen: 'Er zijn veel jonge daders'
RTL

Sarah was slachtoffer van online seksueel misbruik. Ze was pas 15. De dader was ook minderjarig, maar loog over zijn leeftijd. Wat eerst fijn en vertrouwd voelde, eindigde in een ware nachtmerrie.

Sarah is niet het enige voorbeeld waarbij een minderjarige de dader is van seksueel geweld. Dit blijkt uit de Dadermonitor Seksueel Geweld tegen kinderen 2015-2019 die vandaag is uitgebracht.

27 procent van de daders is minderjarig. Er is de afgelopen jaren weinig veranderd in de aanpak van de daders. De online leefwereld waar jongeren zich in bevinden, maakt het probleem alleen maar erger.

Online

Sarah (echte naam bekend bij de redactie) en de dader waren elkaar in het echt tegengekomen, maar de band werd vooral sterker via het online platform Instagram. "Het begon toen hij mij had toegevoegd op sociale media. We raakten in gesprek en hij was heel aardig op dat moment. Ik had problemen thuis en wist niet waar ik steun moest krijgen. Hij was er toen voor me."

De dader gaf Sarah vooral het gevoel dat ze er mocht zijn als mens. "Hij wilde meer over mij weten als persoon en daar was ik blij mee. Hij gaf me het gevoel dat ik alles met hem kon delen."

Veel meisjes in gesloten jeugdzorg na seksueel geweld
Lees ook

Veel meisjes in gesloten jeugdzorg na seksueel geweld

Nachtmerrie

Dit veranderde echter in vijf maanden tijd. "We gingen steeds vaker afspreken. Op een gegeven moment vroeg hij of ik seks met zijn vrienden wou hebben en met meerdere mannen. Ik weigerde."

De dader heeft haar er toen onbewust toch ingeluisd: "Op Instagram vertelde hij dat we zouden afspreken, maar hij lokte me naar een huis waar er meerdere mannen kwamen met wie ik seks moest hebben. Hij was in bezit van een pistool en bedreigde dat hij mij zou doodschieten als ik het niet zou doen."

Sarah geeft aan dat het onwerkelijk was dat dit kon gebeuren. "Ik raakte verstijfd, zag zwart voor mijn ogen. Pas de volgende dag besefte ik wat er was gebeurd."

Wat is grooming?

Grooming is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander (het slachtoffer) met het doel deze persoon (online) seksueel te misbruiken door aanranding, verkrachting, seksuele uitbuiting, het produceren van kinderporno, ontvoering of mensenhandel.

Johannes Dijkstra, projectbegeleider van Chat met Fier, een online chatservice waar slachtoffers van geweld en misbruik anoniem hulp kunnen zoeken, zegt dat grooming steeds meer via online platforms gebeurt.

"Er wordt bewust geprobeerd een band op te bouwen met als doel degene te misbruiken of uit te buiten. Deze processen gebeuren of beginnen steeds meer online. Iemand kan dan vanuit zijn luie stoel in de woonkamer het vertrouwen winnen van  meerdere mensen om ze uiteindelijk seksueel te misbruiken."

Verandering

Uit de Dadermonitor blijkt dat er tussen 2015 en 2019 16.495 incidenten van seksueel geweld tegen kinderen behandeld zijn. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, vindt dit onacceptabel en vindt dat er snel verandering moet komen.

"Er zijn veel jonge daders, de doorlooptijden zijn te lang en het voorkomen van daderschap, of herhaald daderschap, lukt nog steeds onvoldoende. Er verandert te weinig in de aanpak."

De Rapporteur zet zich daarom in op het voorkomen van daderschap, ook omdat daarmee het slachtofferschap wordt voorkomen. Veel zaken worden namelijk geseponeerd door te weinig bewijs. Ook bij Sarah is de dader op vrije voeten gegaan, omdat er onvoldoende bewijs bleek te zijn.

Verder is er volgens Bolhaar meer actie en ruimte nodig op maatwerk: "Een aanpak heeft pas impact als die aansluit op de kenmerken van de daders en slachtoffers."

Ouders

Johannes Dijkstra van Fier vindt dat ouders hier ook een sterke rol in hebben en het overzicht moeten houden: "Ik laat mijn dochter van tien ook niet helemaal alleen naar de andere kant van de wereld reizen, maar online lijken er geen grenzen te zijn en kan dat wel. We moeten hier als ouders alert op zijn."

Ook kan voorlichting aan jongeren helpen waarbij de nadruk ligt op het vroeg leren praten over seksualiteit, gewenste omgangsvormen en grenzen.

"Je seksualiteit online ontdekken is heel normaal en met wederzijdse goedkeuring en vertrouwen prachtig. Het is belangrijk dat je heel vroeg op de basisscholen goede voorlichting geeft over de mooie kanten en de risico’s. Ook ouders moeten voorlichtingen krijgen over hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan."

Door middel van professionele hulp van Fier gaat het nu veel beter met Sarah: "Ik heb het gevoel dat ik alles aan kan en ik hou meer van mezelf. Ik heb niet eens de behoefte aan een ander die dat eerst tegen mij moet zeggen."

Wil jij ook met iemand praten over seksueel misbruik, zoek dan hulp bij chatmetfier.nl

Lees meer over
Seksueel misbruikGroomingLink in bio