Londen wil strengere asielwet

Recordaantal migranten met bootjes naar Engeland, regering wil hardere aanpak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPARecordaantal migranten met bootjes naar Engeland, regering wil hardere aanpak
RTL

In Groot-Brittannië is dit jaar al een recordaantal migranten per boot aangekomen. Het gaat soms om honderden mensen per dag, uit landen als Iran, Soedan en Eritrea. De Britse regering wil met veel strengere asielwetgeving de toestroom een halt toeroepen.

De bootjes moeten een tocht van zeker 33 kilometer afleggen, vanuit het Franse Calais naar het Britse Dover. Dit jaar haalden zo'n 8500 migranten de oversteek, nu al meer dan vorig jaar. Sommigen worden opgepikt door de Britse kustwacht, anderen weten zelf het strand te bereiken.

Zonder risico's is de tocht niet. In de zomer is het zeewater duidelijk rustiger, maar ook dit jaar zijn al mensen verdronken. Er vertrekken bootjes zonder motor en zonder zwemvesten, zoals is te zien in onderstaande video:

Wat vermoedelijk meespeelt, is dat vrachtwagens in Calais strenger worden bewaakt. Migranten proberen al jarenlang in laadruimtes te kruipen en op die manier via de Kanaaltunnel naar Engeland te reizen. Nu dat lastiger is geworden, lijken migranten eerder voor een bootje te kiezen.

"Veel van hen hopen vervolgens in Engeland snel een nieuw leven op te bouwen, omdat ze de taal bijvoorbeeld spreken of hier al mensen kennen. Maar die droom is vaak ver weg: eerst volgt een lange asielprocedure, of mensen verdwijnen in de illegaliteit", zegt correspondent Anne Saenen.

Geld en nieuwe wetgeving

In Londen is het geduld intussen op. Zo krijgt Frankrijk ruim 60 miljoen euro van de Britten, zodat de Franse kustwacht meer gaat patrouilleren. Maar de hoop is vooral gevestigd op nieuwe, strengere asielwetgeving uit de koker van Priti Patel, de minister van Binnenlandse Zaken.

Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken© ANP
Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken

"Zo riskeren migranten die illegaal de oversteek maken en geen recht hebben op asiel een celstraf. Nu is dat nog maximaal zes maanden, maar als het aan de regering ligt wordt dit verhoogd naar maximaal vier jaar. Mensensmokkelaars riskeren levenslang", vertelt Saenen.

Ook moet het mogelijk worden om asielprocedures buiten Engeland af te handelen. Er wordt zelfs gedacht aan een asielzoekerscentra op het Britse vulkaaneiland Ascension, op 7000 kilometer van Londen, midden in de Atlantische Oceaan.

Nog grotere risico's

Mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek op de plannen. Zo stelt Amnesty dat de wetgeving voor chaos zal zorgen en asielzoekers nog kwetsbaarder maakt. De vrees is dat zij hun heil ergens anders zullen zoeken en grotere risico's zullen nemen.

Het Lagerhuis buigt zich nu over de plannen. Volgens Anne Saenen is de regering er op gebrand om de wetgeving er door te krijgen. 

Migratie is altijd een belangrijk thema voor de partij van premier Johnson geweest, zegt Saenen. "Al jaren probeert hij een hardere aanpak en meer controle over wie het land binnenkomt. Dat was ook voor veel kiezers een belangrijke reden om voor de brexit te stemmen. De regering zegt dat deze migratiewetgeving daar een antwoord op is, en noemt het de meest radicale verandering van de afgelopen decennia."

In het Lagerhuis klinkt onder meer kritiek van de Labour-partij. Maar de Britse oppositie lijkt weinig te kunnen doen, zegt Saenen. "De Conservatieven hebben op dit moment een ruime meerderheid in het parlement. Het moet daarna nog wel langs de Eerste Kamer, het Britse Hogerhuis, maar dat is vooral een kwestie van tijd."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Boris JohnsonMigratieAsielzoekersGroot-Brittannië