Johnson verder in het nauw: nu willen ook partijgenoten van hem af
De commotie rond de Britse premier Boris Johnson is nog lang niet voorbij. Integendeel, er zou nu een groep conservatieve parlementariërs bereid zijn hun partijgenoot uit het zadel te werpen.
Johnson kwam in opspraak vanwege een affaire die de naam 'Partygate' heeft gekregen.
Borrels en feestjes
Dit schandaal draait om borrels en feestjes die de premier en zijn medewerkers hielden tijdens coronalockdowns. Het gaat onder meer om een tuinfeest bij ambtswoning Downing Street 10 in mei 2020, tijdens de eerste lockdown. Er loopt een onderzoek naar de gang van zaken.
Maar dat lijkt een een groep partijgenoten niet snel genoeg te gaan. Zij vinden dat Johnson niet kan aanblijven na de rel. Britse media speculeren dat er voldoende parlementsleden zouden zijn om de fractie te dwingen een vertrouwensstemming over Johnson te houden.
Volgens RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen is de spanning te snijden en is het afwachten wat er na het vragenuurtje zal gebeuren:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens de regels van de partij moeten nu 54 van de 360 conservatieve afgevaardigden een verzoek voor een stemming indienen bij het partijbestuur. De groep die Johnson wil vervangen door een andere premier zou uit rond de twintig vooral recent gekozen parlementsleden bestaan.
Pork Pie Plot
Het is niet duidelijk hoeveel van hen daadwerkelijk een verzoek om een stemming aan het bestuur hebben gestuurd en hoeveel andere parlementsleden dat ook doen.
Conservatieven die loyaal zijn aan de premier, onder wie ministers, hebben boos gereageerd. Ze noemen de rebellen kleinerend de Pork Pie Plot (Varkenspastei-samenzwering). Dat is omdat een cruciale figuur in de rebellerende groep, parlementslid Alicia Kearns, is gekozen in kiesdistrict Rutland and Melton, een regio die bekendstaat om zijn traditionele varkenspastei.
Voormalig vertrouweling: Johnson liegt
Johnson zegt dat hij niet wist dat het tuinfeest de toen geldende maatregelen overtrad. Zijn voormalige adviseur en vertrouweling Dominic Cummings zegt dat dit een leugen is.
Johnson verdedigde zich gisteren nog, waarbij hij volhield dat hij dacht dat het een werkbijeenkomst was. Een hoge ambtenaar onderzoekt de feesten. Meerdere ministers, zoals Nadhim Zahawi van Onderwijs en Rishi Sunak van Financiën, benadrukken dat mensen moeten wachten op de uitkomst van dit onderzoek.
Bekijk ook - Britten vertrouwen Boris Johnson niet meer: 'Hij is een leugenaar'
'Had de kroegen opengegooid'
De Britse pubketen JD Wetherspoon gebruikt het schandaal rond Johnson op een ludieke manier om een punt te maken over zijn coronabeleid. Volgens het bedrijf had Johnson nu niet in de problemen gezeten als hij in 2020 de horeca niet had gesloten tijdens de eerste coronagolf.
Getraind horecapersoneel had er dan op toegezien dat de feestjes die nu in Downing Street plaatsvonden veilig waren verlopen, meent JD Wetherspoon, dat de opmerkingen in zijn handelsupdate zette. De pubketen werd flink geraakt door de horecasluitingen op verschillende momenten in het Verenigd Koninkrijk.
In de afgelopen drie maanden daalde de omzet van de kroegen van JD Wetherspoon met ruim 16 procent door nieuwe coronamaatregelen. De keten haalde dan ook nogmaals uit naar die regels door te stellen dat de horeca had laten zien veilig open te kunnen en dat er geen grote uitbraken waren die te herleiden waren naar pubs.