Overdracht stoppen

WHO: uitbraak apenpokken in Europa begon al half april

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws/@drpabloortizWHO: uitbraak apenpokken in Europa begon al half april
RTL

Uit onderzoek naar besmettingen met apenpokken blijkt dat de uitbraak in Europa al zeker sinds midden april aan de gang is. Dat zegt de Belgische arts Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het opheffen van coronamaatregelen voor reizen en evenementen heeft de verspreiding in de hand gewerkt.

De eerste besmetting met apenpokken werd begin mei in Engeland vastgesteld. Inmiddels zijn er in Europa honderden gevallen gemeld. In Nederland werd het eerste geval op 20 mei bekendgemaakt. Inmiddels staat de teller hier op 26.

Uit de geregistreerde gevallen blijkt dat de apenpokken momenteel overgedragen worden 'langs sociale netwerken die verbonden zijn door seksuele activiteit, waarbij voornamelijk mannen die seks hebben met mannen betrokken zijn', aldus Kluge.

Vaccin goedgekeurd

De arts benadrukt dat apenpokken worden veroorzaakt door een virus dat geen onderscheid maakt tussen mensen en dus zich niet op een bepaalde groep richt.

Het is niet duidelijk of de verspreiding van het apenpokkenvirus volledig ingedamd kan worden, zegt Kluge. Hoewel een vaccin en een specifieke behandeling voor apenpokken zijn goedgekeurd, zijn die nog niet op grote schaal beschikbaar. Daarom moet de overdracht van mens op mens zo veel mogelijk worden gestopt, vindt de arts.

26 gevallen van apenpokken vastgesteld in Nederland
Lees ook

26 gevallen van apenpokken vastgesteld in Nederland

Virus soms dodelijk

Apenpokken begint net als griep: je kunt last krijgen van koorts, hoofdpijn, misselijkheid. Maar een aantal dagen later krijgen patiënten te maken met ronde blaasjes met etter, die weer een aantal dagen later uitdrogen en tenslotte verdwijnen. Apenpokken en de pokken behoren tot de pokkenvirusfamilie, en dat is anders dan de welbekende waterpokken die bij kinderen voorkomt. 

Voor het eerst werd het apenpokkenvirus geconstateerd bij apen, in 1958, maar momenteel worden knaagdieren gezien als de belangrijkste dierlijke gastheer. Veruit de meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte. In een enkel geval is een ziekenhuisopname nodig, en soms kan de ziekte mensen fataal worden. 

Er zijn twee stammen van het virus bekend: de Congo-stam is best ziekmakend en kan zelfs tot sterfte leiden in 10 procent van de gevallen. Maar er is ook een West-Afrikaanse stam die minder besmettelijk en ziekmakend is, die in ongeveer 1 procent van de gevallen fataal kan aflopen. "Wat we in Groot-Brittannië zien, is één van de mildere varianten", zegt Koopmans. "Wel geldt dat het virus gevaarlijker is voor kwetsbare mensen."

Lees meer over
WHOApenpokken