Trajectcontrole bij wegwerkzaamheden, tot opluchting van wegwerker Jessie
Met hoge snelheid langs wegwerkzaamheden scheuren is er vanaf morgen op de A12 niet meer bij. Daar wordt de trajectcontrole verlaagd om hardrijders die voor gevaarlijke situaties zorgen aan te pakken. Wegwerker Jessie is er blij mee: "Mensen hebben altijd haast."
Veel te vaak gaat het mis en worden wegwerkers of weginstructeurs aangereden. Het Openbaar Ministerie zet daarom voor het eerst de trajectcontrole bij wegwerkzaamheden in om wegwerkers te beschermen.
Fikse boete
Je mag niet harder dan 70 kilometer per uur rijden, anders krijg je een fikse boete op de mat. Snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden worden zwaarder beboet, omdat de veiligheid van de wegwerkers in gevaar wordt gebracht.
Wegwerker Jessie Groenhof is blij met de maatregel. Hij moet vaak weggedeeltes afzetten voordat de werkzaamheden gaan beginnen. Hij zet bijvoorbeeld de pionnen neer om weggedeeltes af te sluiten.
Dan razen de auto's vaak rakelings langs: "Je hebt maar een meter tot anderhalve meter afstand van een voorbijgaande automobilist", vertelt hij. "Dan is het verschil tussen 70 en 100 km/u heel erg veel. Een stuurfout kan dan al fataal zijn."
Dat weet Jesse maar al te goed. Een collega van hem kwam vijf jaar geleden om het leven tijdens het werk. "Die was op de vluchtstrook bezig en werd geramd door een vrachtwagen. Dat zijn dingen die je liever niet meemaakt."
'Denk ook eens aan ons'
Jessie denkt dat weggebruikers zich niet realiseren hoe gevaarlijk het is om te hard te rijden. "Mensen moet het leven van een ander ook respecteren. We doen wel gewoon ons werk, maar we willen 's avonds ook weer naar huis. Mensen hebben altijd haast, maar denk ook aan ons."
De nieuwe controle wordt gedaan op de A12 bij Utrecht in de richting van Arnhem, daar worden werkzaamheden uitgevoerd aan de Galecopperbrug. Normaal gesproken geldt op dat stuk weg al een trajectcontrole voor 80 kilometer per uur, die wordt nu aangepast naar 70 kilometer per uur. Deze controle blijft tot begin 2024 dag en nacht van kracht.