Vertraging in het proces

Verbod op smaakjes e-sigaret uitgesteld, longartsen maken zich zorgen

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPVerbod op smaakjes e-sigaret uitgesteld, longartsen maken zich zorgen
RTL

Een verbod op de smaakjes bij e-sigaretten is met een half jaar uitgesteld. Het verbod zou op 1 juli in gaan, maar die datum is nu verplaatst naar 1 januari volgend jaar. Longartsen zijn teleurgesteld en maken zich zorgen. Ze zijn bang dat de populariteit van de e-sigaretten met smaakjes onverminderd blijft stijgen met alle gevolgen van dien.

Het kabinet streeft naar een rookvrije samenleving in 2040. In de tussentijd doet het kabinet er alles aan om het roken zoveel mogelijk te ontmoedigen; zo gaat de prijs van een pakje sigaretten in deze kabinetsperiode omhoog naar 10 euro.

E-sigaret

Ook het verbieden van de vele fruitsmaakjes van e-sigaretten, zoals aardbeienijs, mango of mojito, past in het ontmoedigingsbeleid. De gedachte hierachter is dat niet alleen de e-sigaret maar ook het gewone roken ontmoedigd wordt. E-sigaretten mogen straks alleen nog naar tabak smaken. 

Er is alleen een kink in de kabel gekomen bij het invoeren van het verbod op de zoete smaakjes, licht een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd toe. 

Extra check

Tijdens dat proces bleek er nog een extra check nodig om te kijken of de smaakstoffen die straks nog wel mogen, wel echt veilig waren. Het RIVM heeft dat uitgevoerd. "Toen bleek dat er van de 26 smaakstoffen nog 7 afvielen omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Die extra check heeft dus voor wat vertraging gezorgd. Fabrikanten moeten immers ook weten waar ze aan toe zijn."

Het verbod op de smaakstofjes is niet van tafel; het wordt nu dus volgend jaar.

Zorgen

Toch vindt Leon van den Toorn, van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, de vertraging teleurstellend. "De e-sigaret wordt nog altijd gezien als iets onschuldigs. Jongeren denken dat het niet zoveel kwaad kan, maar we denken dat het een makkelijk opstapje is naar verslaafd raken aan echte sigaretten."

De e-sigaret stijgt ook in populariteit, zegt Van den Toorn. "Dat is iets waar we ons zorgen over maken." Zijn oproep: maak het zo onaantrekkelijk mogelijk. "Dat kan door prijs opvoeren maar ook door het niet zo als in een snoepwinkel aan te bieden."

Verbod op e-sigaret met smaakje: 'Dan moet ik helaas echt stoppen'
Lees ook

Verbod op e-sigaret met smaakje: 'Dan moet ik helaas echt stoppen'

Een tijd werd de e-sigaret als een 'gezonder' alternatief voor tabak gezien omdat het veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak mist. Esther Croes arts-epidemioloog van het Trimbos Instituut stelt dat e-sigaretten wel degelijk schadelijk zijn. "Er zitten veel slechte stoffen in, dus hoe eerder een verbod hoe beter."

Hoe eerder hoe beter

Ook concludeerde het instituut dat de e-sigaretten werken als 'opstapproduct' naar de tabakssigaretten. 

Een verbod op de smaakjes kan volgens het instituut dus niet snel genoeg ingaan. "In de tussentijd gaat er weer een half jaar voorbij waarin kinderen verslaafd raken aan nicotine. Hoe eerder hoe beter dus zo'n verbod."

Volgens de Esigbond, de bond van verkopers van e-sigaretten, is een verbod op niet-tabakssmaken in e-sigaretten zeer onverstandig. "Smaakstoffen blijken noodzakelijk voor een succesvolle overstap van roken naar het minder schadelijke vapen. Andere risico's zijn dat e-sigaretgebruikers, als zij alleen maar een tabakssmaak kunnen kopen, weer terugvallen op roken of zelf aroma's gaan toevoegen." 

Lees meer over
RokenLink in bio