Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt
Ruim twee derde van de Tweede Kamer wil FvD-leider Thierry Baudet dwingen zich aan de regels van het parlement te houden. Baudet weigert nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in een openbaar register. Acht Kamerfracties hebben daarom een klacht tegen Baudet ingediend. Als de klacht wordt overgenomen, kan Baudet voor één maand worden geschorst.
De fracties van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt hebben dat laten weten aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Zij sturen een brief naar een speciale commissie die zich buigt over integriteit in de Tweede Kamer. Als de schorsing wordt aangenomen dan mag Baudet een maand niet spreken in de Kamer, hij mag nog wel aanwezig zijn en meestemmen.
Openbaar register
Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden in een openbaar register om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. De integriteitscommissie, officieel het college van onderzoek integriteit, concludeerde in maart dat Baudet de gedragscode, die de Kamer zelf opstelde, heeft overtreden omdat hij zijn nevenfuncties niet heeft gemeld.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Baudet is naast Tweede Kamerlid bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. Van Baudet is bekend dat hij boeken schrijft en lezingen geeft (al dan niet tegen betaling).
Vanwege het negeren van de regels stelde het college in maart voor om Baudet te berispen en een aanwijzing te geven. De aanwijzing houdt in dat hij zijn nevenfuncties moet opgeven. Dat heeft hij tot en met vandaag niet gedaan. Het overgrote deel van de Tweede Kamer is daar klaar mee.
Zoals D66-fractieleider Jan Paternotte en GroenLinks-leider Jesse Klaver in deze video uitleggen:
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wijst erop dat de Tweede Kamer wetten maakt die gelden voor iedereen. "Baudet weigert zich te houden aan de regels die we hier hebben afgesproken en dan volgt dus straf, als het aan mij ligt."
GroenLinks-voorman Jesse Klaver: "Hij heeft een berisping gehad en trekt zich er niks van aan. Hij heeft zijn bijverdiensten en nevenfuncties nog steeds niet opgegeven en dat is niet acceptabel. Daarom dienen we met een aantal fractievoorzitters opnieuw een klacht in."
'Vertrouwen door het putje'
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans steunt de klacht en de mogelijke schorsing die daarop kan volgen: "Als we afspraken maken met elkaar, vind ik het normaal dat je je daar ook aan houdt. Zo gaan we als mensen met elkaar om, dus dat geldt wat mij betreft net zo goed voor collega's hier."
Gert-Jan Segers, ChristenUnie: "Zoals iedere burger zich in Nederland aan afspraken en wetten te houden heeft, moeten volksvertegenwoordigers dat helemaal, óók Thierry Baudet. Het vertrouwen in de politiek is al laag en dat vertrouwen gaat verder door het putje als politici hun eigen gestelde regels met voeten kunnen treden zonder dat er wordt ingegrepen. Ik vind het dus treurig als het zover zou moeten komen, maar als collega Baudet niet alsnog besluit transparant te zijn over zijn nevenfuncties, zal linksom of rechtsom een consequentie moeten volgen."
CDA-fractievoorzitter Heerma: "Dat Baudet zich aan de regels weigert te houden, is een kwalijke zaak. De regels gelden voor iedereen en dus ook voor hem."
Volgens zowel Paternotte als Klaver is de registratie van nevenfuncties van groot belang omdat alleen zo iedereen kan controleren dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. "Het is heel normaal dat Kamerleden nog nevenfuncties hebben of bijverdiensten, dat kan allemaal zolang het transparant is. Dan kan je zien dat, als een Kamerlid op bepaalde onderwerpen iets opvallends doet, dit het gevolg kan zijn van werkzaamheden voor een andere organisatie. Daarvoor is dit belangrijk."
Vraag is wel wat er moet gebeuren als Baudet na een maand schorsing zijn nevenfuncties nog steeds niet opgeeft. Paternotte en Klaver zijn er helder over: "Dan blijven we klachten indienen. Want dit kan niet."
Thierry Baudet reageert onverschillig op de actie van zijn collega's. "Het maakt me niks uit. Ik ben tegen de geleidelijke inkapseling van het Kamerlid. Een Kamerlid moet volledig onafhankelijk zijn, moet in vrijheid met mensen kunnen afspreken, moet in vrijheid moet kunnen bijverdienen en moet banen erbij kunnen hebben. Het Kamerlid moet een heel ander soort rol hebben dan zij denken dat het moet zijn."
Bekijk hier de reactie van Baudet:
Nevenfuncties
Het aanmelden van nevenfuncties kan heel snel. Er is een speciaal e-mailadres waarop Kamerleden hun nevenfuncties kunnen melden. Als ze dat doen, wordt de melding in het systeem gezet. Het Kamerlid moet de melding goedkeuren en vervolgens wordt de nevenfunctie gepubliceerd. Elk half jaar krijgen alle Kamerleden een mail om hen eraan te herinneren dat ze een eventuele nevenfunctie moeten melden.
Het volledige register is te vinden op de site van de Tweede Kamer.