Aantal besmettingen apenpokken blijft stijgen, prikken begint maandag
Het preventief vaccineren van mensen tegen de apenpokken begint komende maandag. De GGD-regio's Amsterdam en Haaglanden versturen vanaf vandaag de eerste uitnodigingen naar mensen die daarvoor in aanmerking komen.
Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. In eerste instantie krijgt een groep van ongeveer 2000 mensen een vaccin dat de kans op besmetting met de ziekte verkleint.
32.000 mensen
Het gaat om mannen uit Amsterdam die seks hebben met mannen en meedoen aan een proef met PrEP, een preventiemiddel tegen hiv. Deze mannen lopen vanwege wisselende seksuele contacten mogelijk meer risico op besmetting met de apenpokken. Een bredere groep van zo'n 32.000 personen is volgens Kuipers later aan de beurt om gevaccineerd te worden. "De GGD'en werken aan de bredere uitrol, waarbij ook aandacht is voor de registratie van de vaccinatie", schrijft de minister.
De meeste mensen die een prik krijgen, krijgen twee doses aangeboden. Tussen de eerste en tweede prik zit vier weken. Wie al eerder een inenting heeft gehad tegen pokken, heeft genoeg aan één dosis. Het RIVM meldde eerder dat het aantal beschikbare vaccins 'beperkt' is. Momenteel zijn er zo'n 70.000 vaccins beschikbaar.
Het aantal mensen dat besmet raakt met apenpokken, blijft groeien. Op dit moment zijn er wereldwijd ruim 15.000 besmettingen gemeld en in Nederland zijn tot nu toe 712 bevestigde gevallen. In de afgelopen week zijn 163 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dat is de snelste toename sinds het virus in april in Nederland opdook.
Pijn en ongemak
Volgens Kuipers komen nog steeds bijna alle gevallen voor bij mannen, die seks, ofwel intiem contact hebben, met mannen. Over het algemeen verloopt de ziekte niet ernstig, alhoewel een besmetting soms wel veel pijn en ongemak geeft. In Nederland heeft de uitbraak van apenpokken niet tot ziekenhuisopnamen geleid.
"Het is niet uit te sluiten dat bij toenemende verspreiding het virus zich ook verder buiten de groep van mannen, die seks hebben met mannen, gaat verspreiden." Volgens Kuipers is er bij één kind in de basisschoolleeftijd het virus vastgesteld en ook bij vijf vrouwen.
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC zei deze week tegen RTL Nieuws dat 'het aantal gevallen meer toeneemt dan mij lief is'. "Je zou willen dat het afbuigt." Volgens Koopmans heeft alleen waarschuwen en een quarantaine-advies onvoldoende uitwerking. "Er is meer nodig, vaccinatie dus. Maar iedereen vaccineren die het wil, gaat niet."
'Geen perspectief'
En dat vindt Soa Aids Nederland jammer, zegt een woordvoerder. "Mannen die momenteel geen PrEP krijgen of niet op de wachtlijst staan, hebben op dit moment geen enkel perspectief op een vaccin. Het moet veel breder worden aangepakt en daarnaast moet het veel sneller gaan."
Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat nog niet aan de orde. "Wij volgen het advies van het RIVM, dat inzet op het vaccineren van deze doelgroep. Meer vaccins zijn vooralsnog niet nodig", zegt een woordvoerder.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties overlegt vandaag over de apenpokkenuitbraak. Het virus wordt mogelijk uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau. Als de WHO besluit dat dit voortaan geldt voor het apenpokkenvirus, is dat volgens Kuipers 'vooral een signaal dat de situatie wereldwijd zorgelijk is'. "Voor het beleid in Nederland heeft dit geen directe gevolgen."