'Internationaal gevaar'

WHO overlegt over verhogen alarmniveau apenpokken

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPWHO overlegt over verhogen alarmniveau apenpokken
RTL

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlegt vandaag over de uitbraak van het apenpokkenvirus. Mogelijk wordt de verspreiding van het virus daarbij uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO.

Het apenpokkenvirus is tot nu toe vastgesteld bij bijna 14.000 mensen in meer dan 70 landen.

Meest in Europa

De meeste besmettingen zijn in Europa. Het virus was daar tot vorige week aangetroffen bij meer dan 8200 mensen in 35 landen. Zeker 183 mensen in Europa zijn vanwege hun klachten in het ziekenhuis opgenomen. In Afrika zijn zeker vijf mensen aan de besmetting overleden, in Europa zijn geen sterfgevallen bekend.

In juni overlegde de WHO ook over verhoging van het waarschuwingsniveau van apenpokken. De organisatie besloot toen om die stap nog niet te zetten en de situatie in de gaten te houden.

Waar je al wél gevaccineerd kunt worden tegen apenpokken (en andere vragen)
Lees ook

Waar je al wél gevaccineerd kunt worden tegen apenpokken (en andere vragen)

In Nederland stond de teller afgelopen maandag op 656 bevestigde besmettingen. Het RIVM komt vandaag met nieuwe cijfers. 

Huid-op-huidcontact 

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Momenteel staan twee andere ziektes op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO, namelijk Covid-19 en polio. Eerder bereikten ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) het alarmniveau. 

Lees meer over
WHOApenpokkenInfectieziekte