Opfriscursus corona: mijn zelftest is positief, wat nu?
Een positieve coronatest op je keukentafel: in de Covid-hoogtijdagen wist zo'n beetje iedereen wel wat er dan van hem of haar verwacht werd. Maar overkomt het je nu, dan is het wellicht toch weer even zoeken. Met de r weer in de maand gaan we hoe dan ook meer snotteren. Daarom een kleine opfriscursus: wat te doen als je corona hebt?
Het is buiten nog niet direct te zien, maar we kruipen weer richting de herfst. En dat betekent vallende blaadjes en hoogstwaarschijnlijk straks ook weer meer corona. Om je immuunsysteem weer even wakker te schudden, kun je binnenkort een herhaalprik laten zetten. Maar ook daarna kunnen toch nog die twee ellendige streepjes op een thuistest verschijnen. Of misschien pak je voor die tijd nog wel een nazomerbesmetting mee.
Vier vragen en antwoorden die ervoor zorgen dat jij je alleen druk hoeft te maken over je voorraad paracetamol, neusspray en zakdoeken.
1. Moet ik nog altijd in isolatie als ik corona heb?
Als er een positieve test voor je ligt, wordt nog steeds van je verwacht dat je in isolatie gaat. Verplicht is het niet, maar een dringend advies nog altijd wel. Zonder klachten mag je na vijf dagen weer naar buiten. De teller begint te lopen op de dag dat je positief bent getest.
Heb je wel klachten, dan ben je wellicht blij met een-goed gevulde e-reader of dat ene puzzelboekje dat sinds de lockdowns nog ergens in een laatje slingert. Heb je 24 uur geen klachten meer, dan mag je na vijf dagen ook weer gaan en staan waar je wilt. Maar is dat niet het geval, dan duurt je isolatie tot maximaal tien dagen.
Dit advies geldt voor alle leeftijden, ook voor kinderen dus. Aan volwassenen adviseert het RIVM onder meer om in huis in een aparte kamer te bivakkeren, niet met de rest van het huishouden te knuffelen en eigen handdoeken, tandenborstel en bestek te gebruiken. Het eerste – tijdelijk in een aparte kamer blijven – hoeven kinderen niet.
Wie aan het googelen slaat, komt op verschillende plekken verouderde nieuwsberichten tegen, uit de tijd dat de isolatie bijvoorbeeld nog zeven dagen duurde. Het RIVM biedt steeds actuele informatie.
2. En als m'n partner of kinderen corona hebben, moet ik dan meteen in actie schieten?
Een kopje thee of boterhammetje voor de patiënt maken is aardig. Maar zolang je zelf geen klachten hebt, hoef je verder nog even niets te doen.
Begin je wel te kuchen, rillen of zweten, kortom: krijg je coronaklachten, dan is het advies: testen! Dat hoeft niet bij de GGD, gewoon thuis het welbekende wattenstaafje in de neus is genoeg.
Isolatie, zo zit het in landen om ons heen
In Nederland duurt isolatie vanwege een coronabesmetting dus minimaal vijf dagen. Als we kijken naar landen om ons heen, dan zijn we daarin niet het braafste jongetje van de klas, maar ook niet het meest onbesuisde.
- België: isolatie duurt minimaal zeven dagen. Je moet dan minstens drie dagen koortsvrij zijn.
- Frankrijk: isolatie duurt minimaal vijf dagen. Je moet dan 48 uur zonder klachten zijn, tegenover 24 in Nederland.
- Duitsland: ook hier duurt isolatie minimaal vijf dagen. In het voorjaar leek het erop dat de oosterburen de isolatie helemaal los zouden laten. Maar de verantwoordelijke minister Karl Lauterbach kwam daar toch op terug.
- Engeland: daar hoeven inwoners al maanden niet meer in isolatie als ze corona hebben.
Zoals gezegd is in isolatie gaan geen plicht, maar een dringend advies. Dat er hoe dan ook veel mensen met corona buiten rondlopen, mag duidelijk zijn. Mensen kunnen besmet zijn zonder klachten te krijgen.
Uit een enquête die de overheid in juni liet doen, blijkt bovendien dat lang niet iedereen een coronatest doet bij klachten. 59 procent van de mensen geeft aan dat wel te doen, vier op de tien dus niet. Meer over het naleven van adviezen lees je op het coronadashboard van de overheid.
3. Moet ik een herhaalprik halen als ik net corona heb gehad?
Hier komt jouw gelukje om de hoek. Want: nee, aan jouw arm voorlopig geen polonaise meer. Het hele idee van de herhaalprik is dat je lichaam en vooral je immuunsysteem weer even kunnen snuffelen aan het virus. Woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM: "Als je net corona hebt gehad, is je immuunsysteem al geboosterd. Dan is het zonde van die prik en kun je dat beter uitstellen."
Als je alleen een thuistest hebt gedaan en geen GGD-test, heb je geen officieel herstelbewijs. "Het is je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wanneer de drie maanden voorbij zijn." Even in de agenda zetten dus. Overigens: als je zonder het te weten corona hebt gehad en je haalt wel een prik, dan kan dat volgens het RIVM geen kwaad. Wychgel: "Erg is het niet, nee. Het is minder effectief, dat is alles."
4. En als ik geen corona heb gehad, wat moet ik dan met die herhaalprik?
Wel of niet naar de prikstraat: die vraag zullen miljoenen Nederlanders de komende weken voor zichzelf moeten beantwoorden. Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en vaccinaties aan de Universiteit van Leiden, vindt het in elk geval een goed idee om het wel te doen. "De omikronvariant BA.5, die in Nederland dominant is, lijkt op z'n retour. De grote vraag is: zitten we nu op het einde of komt er toch nog weer een nieuwe variant. De nieuwe vaccins waarmee de herhaalprikken gezet gaan worden, bieden een bredere bescherming dan de vorige. Tegen BA.5, maar waarschijnlijk ook tegen nieuwe varianten."
Je kunt volgens hem als land nu afwachten of er daadwerkelijk nog een nieuwe variant de kop opsteekt, of nu gewoon het zekere voor het onzekere nemen. Hij vindt het verstandig dat Nederland kiest voor het laatste en ondanks relatief gunstige vooruitzichten een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert. "Als je afwacht, moeten straks heel haastig weer miljoenen mensen geprikt worden. Door het gewoon nu te doen, lopen we dit keer voor de feiten uit."