Van Twitter massaal naar Mastodon? Deze gebruikers hebben geen zin in Musk
Sinds de overname van Twitter door miljardair Elon Musk, maken veel mensen accounts aan op een ander sociaal medium: Mastodon. Het gaat om gebruikers die vrezen dat Musk op Twitter ruimte zal geven aan zeer extreme meningen. Komt er een Twitterexodus?
Drie dagen geleden kwam de deal dan eindelijk rond: Elon Musk kocht Twitter voor een bedrag van 44 miljard dollar. Sindsdien is er ook een ander sociaal medium dat hiervan lijkt te profiteren. Veel mensen ruilen hun account op Twitter in voor een account op Mastodon. Anderen gebruiken inmiddels beide netwerken.
Dirk van Dam is één van hen, hij maakte dit weekend ook een account aan op Mastodon. ''Het kwam deels voort uit interesse. Ik hoorde er ineens erg veel over. Maar anderzijds heeft het ook veel te maken met de ontwikkelingen rondom Musk. Ik vind vrijheid van meningsuiting erg belangrijk, maar ben bang dat door zijn overname Twitter weleens een enge plek kan worden waar alles maar mag en kan.''
Dirk is niet de enige, zo geeft UvA-hoogleraar Media en Informatie Mark Deuze aan. Volgens hem stapten er recent meer mensen over naar Mastodon. Deuze begrijpt de angst die mensen hebben, maar denkt dat de overname van Musk slechts het topje van de ijsberg is.
''Sinds corona hebben we gemerkt hoe afhankelijk we zijn van sociale media. Misschien waren we de lockdowns niet eens doorgekomen zonder Instagram, Facebook of Zoom. Mensen worden zich hier bewuster van en velen maken meer doordacht hun keuze wat ze wel en niet willen gebruiken'', aldus Deuze.
Alternatieve sociale media worden vaak pas interessant als er genoeg anderen op actief zijn. En dat is juist vaak het probleem van zo'n migratie van gebruikers, geeft Deuze aan. ''Afgezien van de overgang van MySpace naar Facebook is er nooit echt een succesvolle massamigratie geweest in het landschap van sociale media.''
Wet- en regelgeving
Deuze denkt daarom ook niet dat er snel iets zal veranderen aan de statuur en de hoeveelheid gebruikers van Twitter. ''Daarnaast, Musk kan zoveel roepen als ie wil. Maar het echte nieuws is dat steeds meer overheden wereldwijd zich gaan bemoeien met wet- en regelgeving over digitale media. Daar zal Musk en dus Twitter zich uiteindelijk ook aan moeten houden. Vroeg of laat komen die regels er overal.''
Wat is Mastodon?
Mastodon is een open Twitter-alternatief dat bewust niet commercieel is, en ook nadrukkelijk niet te koop. Het loopt niet op de servers van één bedrijf zoals bij Twitter, maar op allemaal losse servers – gedecentraliseerd dus. Dat maakt het meteen ook wat ingewikkelder.
Elk van die servers heeft een eigen hoofdonderwerp en eigen regels. Wat op de ene server mag worden gezegd, is op de andere verboden. Die moderatie is in handen van vrijwilligers.
De insteek van de makers is dat gebruikers zichzelf prima in de gaten kunnen houden, zolang iedereen niet op één hoop zit.
Mastodon-topman Eugen Rochko liet weten dat zijn platform in de eerste 48 uur na de overname van Twitter door Musk zo'n 71.000 nieuwe gebruikers mocht verwelkomen.
Het totale aantal gebruikers van de twee platformen verschilt nog wel flink: Twitter kent dagelijks zo'n 238 miljoen gebruikers, Mastodon heeft er zo'n 380.000 per maand.
Als het aan Dirk van Dam ligt, blijft hij nog wel even op Twitter. ''Ik ga Mastodon in eerste instantie gewoon een beetje aftasten, kijken hoe het zich ontwikkelt. Voorlopig blijf ik Twitter er nog wel naast gebruiken, denk ik.''
''Ik zou Twitter pas definitief achter me laten als ik merk dat het daar wel heel erg ongezellig wordt. Dan moet je denken aan veel fake news en opruiende praat. Als dat volledig wordt toegestaan, stop ik ermee. Maar als Musk de democratie respecteert, dan blijf ik.''
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toch voelt Dirk zich er niet helemaal prettig bij. ''Fake news wordt nu zoveel als mogelijk bestreden door Twitter. Musk heeft al aangegeven het vrije woord heel erg belangrijk te vinden. Betekent dit dat bijvoorbeeld ook mensen zoals Trump die zijn geschorst door Twitter terug mogen keren? Ergens ben ik er wel een beetje bang voor. Als foutieve informatie verstrekken winstgevender wordt dan de waarheid, waar kiest Musk dan voor?''
Eerder dit jaar maakten we onderstaande video over de plannen van Musk met Twitter: