Eerste uitdager van Trump meldt zich: 'Haley wil partij andere kant opduwen'
In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar heeft de eerste Republikeinse uitdager van Donald Trump zich gemeld. Het gaat om Nikki Haley, voormalig gouverneur van South Carolina en voor de regering Trump ook twee jaar lang VN-ambassadeur. Correspondent Erik Mouthaan: "Haley wil de partij een andere kant opduwen."
Haley is na Donald Trump de tweede kandidaat die zich officieel meldt voor de Republikeinse nominatie. Dat maakte zij per onderstaande video op Twitter bekend.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Trump wordt in de video niet bij naam genoemd, maar de 53-jarige Haley lijkt zich wel te willen distantiëren van de roerige Trump-jaren. "Het is tijd voor een nieuwe generatie van leiderschap", zegt ze daarover. Ook haalt ze uit naar 'socialistisch links', dat volgens Haley de geschiedenis van Amerika 'wil herschrijven'. Verder waarschuwt ze dat China en Rusland hun kans schoon zien nu 'Amerika zwak lijkt'.
Correspondent Erik Mouthaan noemt Haley een serieuze kandidaat die de Republikeinse Partij een andere kant wil opduwen. "Ze positioneert zich echt als iemand van een nieuwe generatie, met nieuw leiderschap. Maar om te winnen moet ook zij de Trump-achterban bereiken. Je ziet dat ze dat probeert met sociale kwesties als transgenderrechten of dat de media te links zouden zijn."
In deze video bespreekt Mouthaan met een jonge Republikein de kansen van de uitdagers van Trump die zich tot nu toe hebben gemeld:
Haley denkt dat de partij terug moet naar de wortels van het Republikeinse gedachtegoed, ziet Mouthaan. "Qua buitenlandbeleid is ze bijvoorbeeld echt een havik. Ze wil daarin een veel strenger beleid voeren dan Joe Biden, die ze veel te slap vindt tegen bijvoorbeeld China." Ook denkt Mouthaan dat Haley een groeiende groep Republikeinse vrouwen in de buitenwijken van grote steden kan bereiken, die juist minder moeten hebben van Donald Trump en tijdens de laatste verkiezingen daarom vaker stemden op een Democraat.
Geen gelopen race voor Trump
Trump stelde zich in november kandidaat, kort nadat de Republikeinse Partij geen grote overwinning wist te boeken tijdens de midterms, als Amerikanen stemmen voor onder meer de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.
Juist kandidaten die konden rekenen op de duidelijke steun van Trump, scoorden slecht. Vanwege die politieke verliezen en een aanhoudende reeks schandalen staat niet met zekerheid vast dat Trump voor de derde keer namens de Republikeinen mag meedoen in de race om het Witte Huis.
"We gaan afwachten wat Trump over Haley gaat zeggen. Toen zij nog in het kabinet van Trump zat konden de twee het nog redelijk goed met elkaar vinden. Dat gaat nu veranderen."
Kandidaten als Haley en waarschijnlijk ook oud-vicepresident Mike Pence hebben volgens Mouthaan een duidelijk probleem. "Zij moeten kunnen verkopen dat zij beter zijn dan Trump, in plaats van dat je zegt: die regering heeft goed werk geleverd. Ook heeft Haley eerder gezegd dat ze nooit kandidaat zal zijn zolang Trump meedoet, daar moet ze nu op terugkomen. Dat zal haar verweten worden."
Ron DeSantis wacht nog even
Voorlopig lijkt het nog even te duren voordat de campagne echt losbarst. De andere grote favoriet, Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, zal zich naar verwachting pas in mei kandidaat stellen voor de Republikeinse nominatie.
"DeSantis is de meest bekende naam na Donald Turmp en wordt op het zadel gehesen door Fox News. Hij is zeer ideologisch, en voert een strijd tegen wat hij het wokisme noemt. In de race om het gouverneurschap wist hij in het diep verdeelde Florida eerder al zestig procent van de stemmen te winnen. Dus hij gaat zich echt neerzetten als het beste van Trump, met conservatieve ideeën, die ook nog eens kan winnen."
De komende maanden is het wachten welke Republikeinen zich nog meer gaan melden. In februari kunnen de eerste kiezers dan naar de stembus om te stemmen op hun favoriete kandidaat tijdens de voorverkiezingen.