Wettelijk label

Voedselkeuzelogo Nutri-Score 'verbeterd' ingevoerd, maar niet verplicht

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© iStockVoedselkeuzelogo Nutri-Score 'verbeterd' ingevoerd, maar niet verplicht
RTL

Witte rijst, volkoren pasta of macaroni: hoe weet je nu of je een gezonde keuze maakt in de supermarkt? Vanaf volgend jaar krijgen we een wettelijk overheidslogo waarmee je dat snel kunt zien: de Nutri-Score. Het kabinet wil dat dit label ons stimuleert gezondere keuzes te maken, maar er klinkt ook kritiek.

Door de Nutri-Score kun je in de supermarkt in één keer zien hoe gezond het eten in jouw karretje is. De score is onder andere gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product.

De ongezonde voedingsstoffen zorgen voor negatieve punten, de gezonde voor positieve punten. Op basis van een totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. En bij iedere score hoort een kleur: een soort stoplichtsysteem dus. 

Officieel overheidslogo

Het voedsellogo staat aan de voorkant van de verpakkingen. Het is een Europees label, landen als Frankrijk en België hebben het al en in ons land wordt er sinds 2019 mee geëxperimenteerd.

Nu het een officieel, wettelijk overheidslogo wordt, zullen veel meer fabrikanten het gaan gebruiken, is de verwachting, al wordt het niet verplicht. Het algoritme achter de scores is ook aangepast. Daar kwam de afgelopen jaren veel kritiek op. Nutri-Score maakt onderscheid tussen verschillende productgroepen. Zo kan een relatief gezonde diepvriespizza de groene A-score krijgen, terwijl vette gerookte zalm een D-score krijgt.

De fabrikanten moeten volgend jaar direct die vernieuwde rekenmethode gaan gebruiken.

Uitleg over hoe de Nutri-Score werkt.
Uitleg over hoe de Nutri-Score werkt.

Het kabinet hoopt dat het voedsellogo ons helpt gezondere keuzes te maken: "Mensen zien nu beter wat de gezondere keuze is en hopelijk zullen ze daar ook makkelijker voor kiezen", zegt staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid). "We kunnen mensen niet dwingen tot keuzes. Als mensen hun favoriete, ongezondere product willen blijven eten, dan mag dat natuurlijk ook."

In de afgelopen jaren zijn er verschillende logo's voor voeding geweest en eigenlijk is er altijd wel kritiek op. Het laat zien hoe moeilijk het is om gezondheid in een logo te vangen. Ook de Nutri-Score lag flink onder vuur vanwege de totstandkoming van de scores. Producten leken niet altijd met elkaar te rijmen. Zo was volkorenbrood volgens het logo net zo gezond als wit brood, en pakt de score voor chocomelk relatief gunstig uit vanwege de eiwitten in het product. 

Nog niet perfect

De rekenmethode is daarom flink aangepast. Door de herziene berekening is beter zichtbaar welke producten een minder gezonde samenstelling hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen, koek en snacks.

Het label is nog niet perfect, geeft ook de staatssecretaris toe. Hij sluit niet uit dat we soms onze wenkbrauwen zullen fronsen bij een score. "Het algoritme wordt steeds verbeterd en we zullen dat blijven doen. We hebben de 'rare' keuzes van het vorige algoritme er wel uit weten te halen. Volkoren brood zal bijvoorbeeld altijd score A gaan krijgen."

Voedseldeskundige Annet Roodenburg is kritisch. Zij had liever gezien dat het logo eerst helemaal was aangepast en dan pas zou worden ingevoerd. "Er is zeker behoefte om het in te voeren, want consumenten hebben moeite om te kiezen in de supermarkt tussen gezonde en ongezonde keuzes. Maar de vorm, het algoritme, de berekening: die vind ik minder goed."

Foodwatch is wel blij dat het logo eindelijk wettelijk wordt ingevoerd: "Als je voor het vak met diepvriespizza's in de supermarkt staat, maakt de Nutri-Score in één klap duidelijk wat de gezonde en minder gezonde keuzes zijn", zegt een woordvoerder.

Lees meer over
VoedingGezondheidLink in bio