Superwesp

Aziatische hoornaar rukt op naar Noord-Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockAziatische hoornaar rukt op naar Noord-Nederland
RTL

De Aziatische hoornaar rukt op naar het noorden van ons land, meldt stichting platform Stop invasieve exoten. De grote wesp is schadelijk voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Ook veel mensen zijn geen fan van het beest.

Het platform baseert zich op meldingen die binnenkomen via de website Waarneming.nl. In het Drentse Hooghalen werd eerder deze maand een hoornaarkoningin aangetroffen die bezig was met het bouwen van een nest.

Alleen vanuit Groningen en Friesland zijn nog geen meldingen binnengekomen van mensen die de hoornaar hebben gespot. 

Meldingen in andere provincies

In Gelderland werd op 21 mei een koningin gevonden in Winterswijk en op 4 mei was er al een in Lunteren gezien. In het Utrechtse Odijk is gisteren nog een waarneming ontvangen van een koningin.

Kip eet hoornaar met gps-tracker en al op: hoe effectief is het zenderen van dieren?
Lees ook

Kip eet hoornaar met gps-tracker en al op: hoe effectief is het zenderen van dieren?

Ook uit andere provincies komen meldingen. In het zuiden wordt de hoornaar al langer en vaker gezien.

Uit Limburg zijn dit jaar zo’n vijftien bevestigde meldingen van koninginnen gedaan. Vanuit Noord-Brabant zijn dit jaar ongeveer veertig vondsten van koninginnen gemeld. De Aziatische hoornaar werd in 2017 voor het eerst in Nederland gezien, in het Zeeuwse Dreischor. 

Zwart achterlijf

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten, zegt dat oplettende burgers een belangrijke rol kunnen spelen bij het bestrijden van de wespensoort.

"Om zoveel mogelijk te voorkomen dat deze schadelijke invasieve exoot zich in Nederland nog verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden", zegt Reinhold. "Daarbij spelen burgers een essentiële rol, want zonder waarnemingen kunnen de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de aanpak, niet in actie komen."

De hoornaar is te herkennen aan een bijna geheel zwart achterlijf, met een kleine geeloranje vlek aan het uiteinde en poten met gele uiteinden. Reinhold roept mensen die zo'n wesp zien op om deze niet te doden, maar te vangen, op de foto te zetten en een melding te doen via Waarneming.nl.

Lees meer over
WespDrenthe