'Woest aantrekkelijke' stikstofregelingen voor boeren bekendgemaakt
Een belangrijke dag voor de boeren en het stikstofbeleid: minister Van der Wal heeft de stikstofregelingen gepresenteerd waarvan boeren vrijwillig gebruik kunnen maken. Op een website kunnen boeren zien voor welke regelingen zij in aanmerking komen. "Het maken van keuzes over de toekomst van het bedrijf heeft impact op boeren, hun gezinnen en directe omgeving. Dat begrijp ik heel goed", zegt de stikstofminister erover.
De regelingen zijn erg belangrijk om de stikstofuitstoot flink omlaag te brengen zodat de natuur, die zwaar onder druk staat, zich kan herstellen. Het gaat om twee soorten regelingen die vandaag zijn gepresenteerd: een regeling voor de grootste stikstofuitstoters (de zogenoemde piekbelasters), maar ook om regelingen voor kleinere boeren die willen stoppen.
Het stikstofbeleid van minister Van der Wal is erg afhankelijk van het succes van de regelingen. Als er te weinig boeren mee willen werken, moet het kabinet veehouders dwingen hun stikstof omlaag te brengen. En dat ligt erg gevoelig, ook in het kabinet.
De piekbelasters kunnen als zij vrijwillig willen stoppen hun bedrijf voor 120 procent van de waarde van de hand doen: eigenaren van grote boerenbedrijven kunnen dan in een klap miljonair zijn.
Op een speciale site, www.aanpakpiekbelasting.nl, kunnen boeren zien of zij in aanmerking komen voor deze regeling, die de minister vorig jaar nog 'woest aantrekkelijk' noemde. Tot nu toe was niet duidelijk wie ervoor in aanmerking zouden komen. Bedrijven kunnen meedoen als zij binnen een drempelwaarde vallen: als door hun bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komen zij in aanmerking. Het gaat dan om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf.
'Impactvolle keuze'
Er zijn geen namen van bedrijven bekendgemaakt, boeren kunnen vanaf nu inloggen en zo ontdekken voor welke regeling zij in aanmerking komen. Het kabinet stelt dat er hierna geen aantrekkelijkere regeling meer zal komen.
Minister Van der Wal begrijpt dat het maken van keuzes impactvol kan zijn. "Samen met hun omgeving kunnen boeren nu nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Voor een sterke natuur, een gezond bedrijf en een leefbaar platteland is het goed om na te denken over de toekomst."
Er komen adviseurs die de agrariërs zullen begeleiden bij hun keuzes. Ook is er een speciaal belteam beschikbaar.
Piekbelastiers, veelal boerenbedrijven in de Veluwe en Gelderland, kunnen er ook voor kiezen hun bedrijf te verhuizen of te innoveren (denk bijvoorbeeld aan technische snufjes in een stal om de stikstof te verminderen), maar daar worden wel strenge eisen aan gesteld. In het najaar van 2023 komen daarvoor subsidieregelingen, schrijft het ministerie.
In het najaar kunnen boeren die hun bedrijf willen extensiveren (minder vee per hectare grond) gebruikmaken van subsidieregelingen.
Algemene stoppersregeling
Naast de piekbelastersregeling voor de grootste stikstofuitstoters is er ook een algemene regeling opengesteld voor kleinere boeren die willen stoppen. Die geldt voor een groep van in totaal 10.000 boeren die melkvee, varkens of pluimvee houden. Zij kunnen hun bedrijf voor 100 procent van de waarde laten opkopen.
De regeling gaat vanaf 3 juli open. Er is een pot geld van 599 miljoen euro voor vrijgemaakt. Deze regeling sluit op 1 december 2023.
Stikstof reduceren
Het kabinet komt met de stikstofregelingen omdat het versneld de stikstofuitstoot wil reduceren om de natuur te herstellen. Met de vrijgekomen stilstofruimte kunnen weer vergunningen worden afgegeven aan de zogenoemde PAS-melders; boeren die buiten hun schuld om geen vergunning hebben gekregen. Ook kunnen woningbouwprojecten die stilliggen, weer worden opgepakt.