Verrassingsaanval Israël

Nederlandse Mirjam in doodsangst: 'Hamas liep rond ons huis'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNederlandse Mirjam in doodsangst: 'Hamas liep rond ons huis'
RTL

Mirjam en haar gezin kropen gisterochtend door het oog van de naald bij de verrassingsaanval van Hamas-militanten op Israël. Mirjam, die in 2018 vanuit Rotterdam naar Zuid-Israël emigreerde, woont in het dorp Nahal Oz, op minder dan één kilometer van de Gazastrook. "We zaten vast in ons huis terwijl de terroristen buiten rondliepen."

"Als ik zou zeggen dat het goed gaat, zou ik liegen", zegt Mirjam. "Gisteren was echt verschrikkelijk. Het was alsof we in een scène waren terechtgekomen van de meest verschrikkelijke oorlogsfilm die je ooit hebt gezien. We hebben de hele nacht in ons huis opgesloten gezeten, op steenworp afstand van de Gazastrook. We waren doodsbang, wetende dat terroristen om ons huis heen liepen."

Evacuatie aan de grens

Vannacht zijn de inwoners van Nahal Oz, onder wie Mirjam en haar gezin, door bussen van het leger naar een kibboets in het noorden van Israël gebracht. Het Israëlische leger evacueert alle Israëliërs die in de buurt van de Gazastrook wonen. De evacuatie moet binnen 24 uur zijn afgerond.

"Het belangrijkste is nu dat we samen zijn", zegt Mirjam. "Hier is het relatief veilig. We hebben alles wat we nodig hebben, zoals een bed en lakens."

Angstaanjagende beelden aanval Hamas op festival: Shani (30) ontvoerd
Lees ook

Angstaanjagende beelden aanval Hamas op festival: Shani (30) ontvoerd

Door de aanval zijn in Israël meer dan 500 mensen omgekomen. Het aantal gewonde Israëliërs ligt op ruim 2000. Onduidelijk is nog hoeveel Israëliërs door Hamas zijn ontvoerd naar de Gazastrook, waar de beweging vanuit opereert. 

Heel veel geluk

Mirjam probeert zich zoveel mogelijk af te sluiten voor de gevolgen van de aanval. "Ik kan het gewoon niet aanzien. Ik ben te bang dat ik vrienden en bekenden herken op de beelden in het nieuws", zegt ze. "Er zijn families uit huizen gesleurd, meiden verkracht en ouders vermoord. Ik denk dat we wel zeven uur in angst hebben gezeten, voordat het Israëlische leger ons had bereikt. Vooral de huizen aan de buitenrand van de kibboets waren toen al zwaar getroffen, wij wonen in het centrum. We hebben heel veel geluk gehad dat de terroristen niet ons huis zijn binnengedrongen."

Het Israëlische leger zet tienduizenden militairen in om tegen de Palestijnse militanten te vechten. Het leger zegt dat Israël weer de controle heeft over de plekken waar militanten gisterochtend de grens naar Israël overstaken.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictIsraël