Vrees voor grondoffensief

Wanhoop in Nederland over familie in Gaza: 'Ze leven in doodsangst'

Door Omar Diab··Aangepast:
© AFPWanhoop in Nederland over familie in Gaza: 'Ze leven in doodsangst'
RTL

De geïsoleerde Gazastrook wacht met angst en beven op een grootschalig grondoffensief van Israël. Palestijnse Nederlanders houden hun hart vast voor familieleden die vastzitten in het gebied. "Ze maken geen onderscheid. Iedereen is een doel", zegt Wasim Abuelaian, een Palestijn die in Nederland woont.

Zijn familie woont in Abasan al-Kabira, een dorpje ten zuidoosten van Gaza. Het dorpje werd zwaar gebombardeerd door Israël als reactie op de verrassingsaanval van Hamas. "Het dorp is totaal platgegooid. Er is niets meer, alle huizen zijn weg."

Na de verrassingsaanval van Hamas op Israëlische gebieden afgelopen zaterdag, heeft Israël vijf dagen op rij massaal luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Inmiddels zijn er 1200 mensen omgekomen door de bombardementen, onder wie neefjes en nichtjes van Wasim.

De bombardementen lijken pas een voorproefje van wat de bewoners van de Gazastrook te wachten staat. Israël bereidt zich voor op een grootschalig grondoffensief waar 300.000 reservisten voor zijn opgeroepen, verwachten deskundigen. De Nederlandse Palestijn Wael Abed Al-Salam (61) is er enorm bang voor, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik vrees dat Gaza van de aardbodem zal worden geveegd."

'Ziekenhuis wordt massagraf'

Sinds woensdag is er geen elektriciteit en brandstof in de Gazastrook. De directeur van het Al-Shifa ziekenhuis heeft een noodoproep gedaan. "In enkele dagen zal het ziekenhuis in een massagraf veranderen als er geen elektriciteit komt."

Mensen rouwen terwijl ze wachten om de lichamen van hun overleden naasten, die hun leven hebben verloren tijdens de aanvallen van Israël bij het Shifa-ziekenhuis.© AFP
Mensen rouwen terwijl ze wachten om de lichamen van hun overleden naasten, die hun leven hebben verloren tijdens de aanvallen van Israël bij het Shifa-ziekenhuis.

Er is nauwelijks contact mogelijk met de buitenwereld. Als mensen al internet hebben, is het heel traag. De ouders van Abed Al-Salam (beiden 84 jaar) woonden tot zondag in een wijk die grenst aan Israël. Hij droeg hen zondag op hun koffers te pakken en te vertrekken. Dat was de laatste keer dat hij hen kon bereiken. Hij weet niet wat hun lot is. "Ik probeer hen de hele tijd te bellen en heb mijn telefoon 24 uur bij me, in de hoop dat ik hun stemmen weer kan horen."

Enorme knallen

Bassam Basim, die sinds negen jaar in Nederland woont, kan zijn familie in Gaza al een paar dagen niet bereiken. Als hij aan het laatste telefoontje  denkt, verliest hij de hoop dat zijn familie het overleeft. "Ik hoorde enorme knallen via de telefoon. De angst was duidelijk te horen in de stemmen van mijn familieleden."

Abed Al-Salam houdt zijn hart vast als hij het nieuws uit Gaza volgt. Dat doet hij de hele dag door. Hij vreest de beelden van een inval in de Gazastrook van het Israëlische leger. Er is nu al veel bloedvergieten. "Een offensief op de grond, dat wordt verschrikkelijk."

Enorm machteloos

In afwachting van dat grondoffensief gaan bombardementen onverminderd door. Journalist Ameera Harouda zit vast in Gazastad. Via WhatsApp vertelt ze aan Nederlandse collega-journalist Edmée van Rijn hoe de situatie daar momenteel is. Ameera vreest dat ze het niet zou overleven. "Er wordt voortdurend gebombardeerd. We moeten hier weg, maar dat kan niet."

Bekijk het gesprek hier:

Journalist Ameera Harouda zit vast in Gazastad. "Er wordt voortdurend gebombardeerd," zegt ze

Abed Al-Salam, Basim en Abuelaian voelen zich enorm machteloos. Ze kunnen niets doen voor hun families in Gaza die in doodsangst leven. "Het is pijnlijk dat wij hier veilig zitten, terwijl onze familie en vrienden constant te maken hebben met bommen en proberen hun leven te redden", zegt Abed Al-Salam. "Als zij nog in leven zijn", voegt hij eraan toe.

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebieden