Drie maanden na invoering wil Tweede Kamer alweer van plastictaks af
Het verbod op het gratis verstrekken van wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen zoals fritesbakjes moet verdwijnen. Dat eist een meerderheid in de Tweede Kamer van het kabinet.
Staatssecretaris Heijnen heeft het verbod op 1 juli ingevoerd. Volgens haar vervuilen de plastic verpakkingen het milieu en moeten mensen er daarom extra voor betalen. De verkoper mag zelf bepalen hoeveel extra geld het moet kosten.
Maar een Kamermeerderheid steunt een motie van de SP die het kabinet vraagt de plastictaks zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens de Kamer verhoogt de maatregel alleen maar de prijs van producten voor mensen, en draagt het niet bij aan verduurzaming. "Dat komt", zegt het SP-Kamerlid Jimmy Dijk, "omdat producenten niet worden gedwongen tot verduurzaming."
Ondernemertje pesten
Ook de VVD keert zich nu tegen de plastictaks. Opmerkelijk omdat VVD-bewindslieden in het kabinet er eerder wel mee akkoord gingen. "Dit is gewoon consument en ondernemertje pesten", aldus VVD-Kamerlid Silvio Erkens. "En daar zijn wij tegen."
Omdat ook Denk zich tegen de plastictaks verzet, net als onder meer BBB, de SGP, groep Van Haga, FvD, JA21, BIJ 1 en de PVV keert een meerderheid in de Tweede Kamer zich dus tegen de plastictaks.
In eerdere vragen van de SP verzet het kabinet zich nog met hand en tand tegen het afschaffen van de taks. Volgens demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) hebben de ondernemers de opbrengst van de belasting nodig om alternatieven voor de plastic bakjes en wegwerpbekers te betalen.
Wereldvreemd
Ondernemers moeten klanten namelijk een herbruikbaar alternatief aanbieden. Dat kan volgens hem zijn dat mensen hun eigen bakjes mee mogen nemen naar de snackbar. "Volslagen wereldvreemd", vindt SP'er Dijk. "Zie je mensen al met hun eigen patatbakje meenemen?"
Nu de motie is aangenomen, is de vraag of het kabinet deze ook zal uitvoeren. De kans daarop is klein. Het kabinet daarom wegsturen kan niet meer want het is al gevallen.
Volgend kabinet?
Dat betekent niet dat deze uitspraak van de Kamer waardeloos is. Omdat naast VVD en SP ook BBB en PVV van de plastictaks af willen is de kans aanzienlijk dat er ook na de komende verkiezingen nog steeds een meerderheid in het parlement deze belasting af zal schieten.