'Op tilt geslagen'

Tim Hofman over man die hem wilde doden: was tegen woke

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© BOOS / BNNVARATim Hofman over man die hem wilde doden: was tegen woke
RTL

Het BNNVARA-programma BOOS van presentator Tim Hofman heeft de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gewijd aan een incident op 6 september. Een 41-jarige man uit Breda kwam toen gewapend naar het pand van BNNVARA in Hilversum om Tim Hofman te doden. Hij werd aangehouden door de politie en zit nog steeds vast.

Hofman heeft - aangezien hij in deze zaak slachtoffer is - de verhoren met de verdachte ingezien. De man wilde volgens Hofman 'een signaal aan de samenleving afleveren'. Linkse mensen moesten volgens de verdachte 'afgeremd' worden. Hij hoopte volgens Hofman met zijn daad linkse mensen angst aan te jagen.

Niet psychotisch

In de aflevering vertelt Hofman dat de verdachte een alleenstaande man is, die een baan heeft waarin hij veel met mensen in contact komt en kinderen heeft met een ex-partner. De man zou verder niet schizofreen of psychotisch zijn, ook niet toen hij naar het Mediapark kwam op 6 september. Er zijn verder geen aanwijzingen dat hij lid was van een grotere organisatie.

Hij had op de dag dat hij naar het BNNVARA-gebouw kwam een omgebouwd gaspistool, een mes en een knuffel voor de handtekening van Hofman bij zich. Hofman vertelt dat de man bij de receptie van BNNVARA verklaarde dat hij kwam voor een handtekening van Hofman.

Gewapende man wilde Tim Hofman doden in BNNVARA-gebouw
Lees ook

Gewapende man wilde Tim Hofman doden in BNNVARA-gebouw

Ook had de verdachte een briefje bij zich, waarop stond dat hij namens Al Qaeda handelde en kwam om Tim Hofman te vermoorden. Tegenover de recherche heeft hij volgens Hofman verklaard niet daadwerkelijk bij Al Qaeda te zitten, maar het te hebben genoemd om intimiderend over te komen.

Hij zou wel islamitisch zijn, maar een 'heel specifieke interpretatie' van het geloof hebben. "Hij schaart zich vooral aan die kant van de islam waar heel veel aandacht is voor het lot van islamitische mannen die in echtscheiding liggen en daardoor hun kinderen niet meer mogen zien", zei extremisme-expert Jelle van Buuren in de aflevering.

'Op tilt geslagen'

De verdachte heeft volgens Hofman verklaard dat hij 's ochtends 'in zijn privésituatie iets meemaakte dat hem tegenstond'. Daarna zou hij naar eigen zeggen 'op tilt zijn geslagen'.

De problemen in zijn privésituatie zouden onder meer zijn ontstaan door het 'woke-gedachtengoed'. Hij voelde zich volgens Hofman daardoor in zijn vrijheid beperkt. Daarbij zou hij hebben gerefereerd aan een opmerking van Hofman waarin zou zijn gezegd dat de man zich niet blank maar wit moest noemen. "Hij besloot dat ik dood moet", concludeert Hofman.

Handtekening

In de aflevering wordt het incident op 6 september gereconstrueerd. Zo zijn er beelden van de verdachte te zien, die een zonnebril droeg en aan het einde van de middag het BNNVARA-gebouw binnenkwam voor een handtekening van Hofman. Dat verzoek werd afgewezen.

In de avond keerde de verdachte terug. Hofman was toen al niet meer op het Mediapark. De man meldde zich wederom bij de receptie en zei daar volgens Hofman: "Ik zeg het alvast: ik kom Tim Hofman doodschieten." Hij verklaarde ook een pistool te hebben, dat hij bereid was te overhandigen aan de beveiliger.

De beveiliger besloot de politie te bellen, wat ook met de verdachte werd gedeeld. De man is daarna naar buiten gegaan om daar op de politie te wachten, waarna hij werd aangehouden.

Op 20 december is de eerste pro-formazitting van de zaak. De inhoudelijke behandeling volgt later. De man wordt zodra het mogelijk is qua wachttijd voor onderzoek in het Pieter Baan Centrum opgenomen.

De aflevering van BOOS gaat verder in op in hoeverre dit incident 'breder maatschappelijk te duiden' is. De redactie sluit af met: "We zijn bezorgd maar niet verslagen." De hele aflevering zie je hier:

Lees meer over
Tim HofmanBNNVARAHilversum