Sneller reageren

Kamer steunt ruimere inlichtingenwet in strijd tegen spionage Rusland en China

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer steunt ruimere inlichtingenwet in strijd tegen spionage Rusland en China
RTL

De Tweede Kamer heeft voor ruimere bevoegdheden van de inlichtingendiensten gestemd. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) moeten spionagepogingen van landen als Rusland en China hierdoor sneller in de gaten krijgen.

Vorige week werd duidelijk dat de zorgen van politieke partijen over onder meer de privacy van burgers en het toezicht op de diensten voldoende zijn weggenomen na aanpassingen in de wet.

Snel reageren

Als landen cyberaanvallen uitvoeren op Nederland moeten de diensten nu nog vooraf toestemming vragen om hier onderzoek naar te doen. Hierdoor is het moeilijk om snel te reageren volgens het kabinet. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) zegt dat hierdoor in het verleden zelfs operaties zijn afgeblazen.

Daarom gaat een toezichthouder onder de nieuwe wet als operaties worden uitgevoerd tegelijkertijd beoordelen of de inlichtingendiensten de regels naleven en geen onnodige risico's nemen.

Meer banen

Bij het debat van vorige week vroegen Kamerleden zich af of de toezichthouder wel genoeg middelen heeft om de uitgebreidere taak uit de voeren. De Jonge verdedigde zich door te zeggen dat de toezichthouder er zoals gevraagd tien fulltimebanen bij krijgt.

Bovendien vrezen parlementariërs dat door inlichtingendiensten onderschepte informatie te lang bewaard blijft. In principe worden de gegevens maximaal anderhalf jaar opgeslagen, maar deze termijn kan telkens met een jaar worden verlengd. De Kamer heeft ingestemd met een voorgestelde aanpassing van D66 om vanaf de derde verlenging extra streng te beoordelen of die nodig is.

Behalve de coalitiepartijen stemden ook GroenLinks-PvdA, Volt, BBB, Omtzigt, Den Haan, Gündoğan, JA21 en PVV voor de wet.

Inlichtingendiensten moeten data over miljoenen mensen verwijderen
Lees ook

Inlichtingendiensten moeten data over miljoenen mensen verwijderen

Lees meer over
Hugo de JongeAIVDMIVD