Test die terugkeer borstkanker voorspelt toch vergoed
Een genetische test, de mammaprint, die het risico op de terugkeer van hormoongevoelige borstkanker meet, wordt opgenomen in het basispakket. Dit heeft als gevolg dat minder vrouwen een chemobehandeling hoeven te ondergaan, en de overbehandeling van kankerpatiënten wordt tegengegaan.
Door de test hoeven zo'n vijfhonderd vrouwen per jaar géén chemotherapie te ondergaan, schrijft het AD.
Eerst andere beslissing
Vijf jaar geleden werd door het Zorginstituut Nederland nog besloten om de test niet in het basispakket op te nemen, uit angst dat meer vrouwen zouden sterven als ze geen chemotherapie zouden krijgen.
Inmiddels is volgens de krant meer data beschikbaar gekomen over de overleving zonder chemo na vijf jaar: de groep vrouwen van boven de vijftig jaar met hormoongevoelige borstkanker heeft evenveel kans op overleving zonder chemo als met chemo, namelijk allebei 95 procent kans.
Bij vrouwen van jonger dan vijftig jaar ligt dit anders; zij hebben zonder chemotherapie uiteindelijk vijf procent meer kans op uitzaaiingen, dan wanneer zij wel chemotherapie ondergaan.
Mammaprint
Voor vrouwen boven de vijftig jaar wordt de test nu dus vergoed, waarmee uiteindelijk zo'n vijfhonderd patiënten de chemotherapie bespaard kan blijven. De mammaprint komt nieuw in het basispakket, naast een gelijksoortige test, de Oncotype DX, die al vergoed werd.
"Dankzij deze testen doen we echt iets aan de overbehandeling van kankerpatiënten. Geen nare bijwerkingen meer en dus meer kwaliteit van leven. Deze vrouwen kunnen sneller herstellen en hun levens weer oppakken, vertelt Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter van het Zorginstituut aan het AD.
Medisch oncologen zijn blij met het besluit dat de test nu wel vergoed wordt. Vijf jaar geleden waren zij nog teleurgesteld door het eerdere besluit van het Zorginstituut, omdat chemotherapie erg belastend is voor patiënten. Zij zijn vermoeid en hebben vaak lichamelijke klachten.
Ook valt het haar uit en is niet iedereen weer in staat te werken na een chemokuur. "Als we al die bijwerkingen achterwege kunnen laten, is dat goed nieuws voor de patiënten”, zegt Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL).
Minder overbehandelingen
Het AVL berekende eerder dat duizend vrouwen tussen de 40 en 70 jaar in aanmerking komen voor een mammaprint, een iets jongere groep dan die nu voor vergoeding in aanmerking komt.
Linn: "Maar hormoongevoelige borstkanker komt veel vaker voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Met de test kunnen we één op de twee vrouwen eruit halen die nu chemotherapie krijgt, maar eigenlijk een laag risico op uitzaaiingen heeft."