Oorlog Oekraïne

Veel doden, weinig vooruitgang: 'Gevechten bij Avdiivka zijn gehaktmolen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AnadoluVeel doden, weinig vooruitgang: 'Gevechten bij Avdiivka zijn gehaktmolen'
RTL

De oorlog in Oekraïne concentreert zich momenteel vooral rondom de plek Avdiivka. Na bijna twee jaar oorlog strijden de Russen en Oekraïne nog iedere dag, maar veel vooruitgang is er niet. "Het is daar weer een gehaktmolen zoals bij Bachmoet het geval was", zegt defensiespecialist Peter Wijninga.

In Avdiivka gaat het er hard aan toe, zoals vorig jaar in Bachmoet. Dag en nacht wordt gevochten om het strategisch gelegen plaatsje. Vooral de Russen verliezen daar enorm veel manschappen. Moskou stuurt iedere dag tientallen slecht getrainde soldaten de Avdiivka-vleesmolen in, schrijven internationale persbureaus.

"Er wordt ontzettend veel met artillerie gewerkt", ziet Wijninga, die actief is bij The Hague Centre of Strategic Studies. "Omdat het een open veld is waar ze vechten, ploegt die artillerie het hele landschap daar om. Dat maakt het ook niet makkelijker om te vechten, het wordt drassiger daardoor. De beelden die je daarvan ziet, doen denken aan de Eerste Wereldoorlog."

© RTL Nieuws

"Rusland brengt grote groepen mensen daar in de strijd, maar zij zijn niet goed getraind en slecht uitgerust", vertelt Wijninga. "Dan kun je denken aan slechte kleding die niet is uitgerust op de weersomstandigheden, weinig munitie, weinig brandstof."

Met grote aantallen probeert Rusland toch het verschil te maken. "We spreken echt over tienduizenden mensen daar. Het zou om zo'n veertigduizend man gaan vanuit Rusland. Zij hebben daar een numeriek voordeel, maar staan tegenover een partij die kwalitatief in het voordeel is."

"Je ziet dat de Russen hier op alle punten wel een beetje marginale winst hebben geboekt. Het liefst willen zij op dit moment Avdiivka omsingelen. Want het innemen ervan is wel echt heel lastig. Als de Oekraïeners daar blijven, dan zitten ze natuurlijk in de val."

Extra kopzorg

Wijninga verwacht dan ook dat op enig moment de Oekraïeners zich zullen terugtrekken, als de Russen vorderingen blijven maken. "Zeker. Maar tegelijkertijd dachten we dat een jaar geleden bij Bachmoet ook. Toen bleven ze daar zitten en draaiden ze de boel om. Het lastige alleen nu is dat je de soldaten die nu in Avdiivka zitten dus niet kunt inzetten voor het offensief bij Zaporizja. Dat is een extra kopzorg voor Oekraïne." 

Peter Wijninga© RTL Nieuws
Peter Wijninga

Bachmoet werd al even genoemd. De plek waar vorig jaar zo fel werd gestreden, was vooral van symbolische waarde. Dat geldt niet voor Avdiivka. "Het heeft wel meer waarde dan Bachmoet, het is ook een verkeersknooppunt. En daardoor voor de Russen wel van belang."

Daarnaast meent Wijninga dat het ook draait om prestige. "Het moet de motivatie van de mensen een impuls geven. Ze hopen dat er iets te vieren valt. Maar of dat gaat lukken, is de vraag. Bovendien lopen de schattingen over het aantal doden bij Avdiivka al op tot 8000 dode Russische soldaten."

De vraag is: hoe nu verder? "Mogelijk kunnen de toegezegde F-16's een rol spelen", denkt Wijninga. "Daar zijn afspraken over gemaakt en vanuit Oekraïne worden daar mensen voor opgeleid, dus die gaan er uiteindelijk wel komen. Die kunnen in dit soort situaties de doorslag geven, mits ze verstandig worden ingezet."

"Het lastige is dat tijd in het voordeel van de Russen is. Ze krijgen de tijd om enorme aantallen mensen te mobiliseren en op te leiden. En daarnaast: in Europa zijn al barstjes zichtbaar wat betreft saamhorigheid. De mogelijkheid bestaat dat Trump weer gekozen gaat worden als president. Dat zijn allemaal voordelen voor Rusland."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne