Eén kopje koffie is gezond, twee kopjes zijn nog beter, drie bakkies zijn het best
Koffiedrinkers, opgelet: een bakkie brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Wageningen en UMC Groningen. Een maximum van vier koppen koffie per dag zou zelfs bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je nieren.
Voordat we naar het positieve nieuws gaan, eerst even dit. Voor de liefhebbers van 'Pumpkin Spice Lattes' en andere hippe varianten is het goed om te weten dat het gaat om zwarte koffie zonder suiker of andere (ongezonde) toevoegingen.
Maximaal vier
Het onderzoek vond plaats onder bijna 80.000 Nederlandse proefpersonen, van wie een groot deel dagelijks koffiedrinkt. Daaruit blijkt dat wie koffiedrinkt gezondere nieren heeft. Mensen met diabetes profiteren zelfs het meest.
Eén kopje koffie per dag heeft al een positieve werking, met een maximum van vier koppen. Twee koppen koffie lijken meer gezondheidsvoordelen te bieden dan één, en drie kopjes koffie bevorderen de niergezondheid nog verder. Bij vijf of meer koppen zagen de onderzoekers geen extra voordelen meer.
"We zagen in andere onderzoeken al een mogelijk gunstige werking van koffie bij diabetes en hart- en vaatziektes. Het resultaat van ons onderzoek past in dat plaatje", zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten van Universiteit Wageningen, tegen RTL Nieuws.
Het is nog onduidelijk waarom koffie kan bijdragen aan een positieve niergezondheid. "Het kan door meerdere factoren komen", zegt Geleijnse. "In koffie zitten duizenden stofjes, van antioxidanten tot cafeïne." Om te weten waar de gezondheidswinst precies aan toe te schrijven valt, zal eerst meer onderzoek moeten worden gedaan.
Behalve een gunstig effect op de nieren bleek in het verleden al dat koffie nog meer gezondheidsvoordelen kan opleveren. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de consumptie van koffie het risico vermindert op parkinson, bepaalde hartaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook levensverlengend werken, bleek vorig jaar uit onderzoek.
Voedingscentrum: maximaal vijf per dag
Het Voedingscentrum adviseert vanwege de cafeïne een maximum van vijf kopjes koffie per dag. "Daarnaast maakt het uit hoe je je koffie zet: hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol en hoe gezonder", zegt de woordvoerder. In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
En dan ten slotte nog een hardnekkige fabel. Vaak wordt over koffie ook beweerd dat het een uitdrogend effect heeft. Een bewering die volgens Geleijnse niet waar is.
"Koffie prikkelt wél de blaas", zegt ze. "Door de aanwezigheid van cafeïne moet je er eerder door plassen, maar het is niet zo dat je meer vocht kwijtraakt. Koffie werkt dus niet uitdrogend."