Duizenden euro's buitgemaakt

Oplichting via 1-cent-tikkies: celstraffen tot twee jaar geëist

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP. Oplichting via 1-cent-tikkies: celstraffen tot twee jaar geëist
RTL

Twee mannen van 25 en 27 hoorden vandaag celstraffen tegen zich eisen tot twee jaar voor oplichting via 1-cent-tikkies. Via een nep-betaalverzoek ontfutselden de verdachten inloggegevens van bankrekeningen. Zo konden ze in totaal duizenden euro's buitmaken, bij tientallen slachtoffers.

In de zaak rond de tikkie-fraude werden mensen benaderd die een advertentie op Marktplaats hadden staan voor alledaagse voorwerpen, variërend van een frituurpan tot vazen en een wasrek. 

'Zelf slachtoffer'

De slachtoffers verwachtten volgens justitie niet dat ze met dergelijke koopwaar de aandacht zouden trekken van criminelen. Ze werden echter verleid om op een 1-cent-tikkie-link te klikken. 

De oplichters - die zich voordeden als kopers - hingen een smoes op waarbij ze vertelden ooit juist te zijn opgelicht. Met de 1-cent-verificatie-check wilden ze zogenaamd een herhaling van zetten voorkomen. 

Wat is de 1-cent-verificatie-check? 

Als online een koop wordt beklonken, vraagt de koper soms of de verkoper een cent wil overmaken.

Wanneer je dat doet, is je naam en rekeningnummer zichtbaar. Het is dus een manier om je identiteit vast te stellen. 

Verkopers die klikten op de zogenaamde tikkie-link, kwamen niet op de echte website, maar op een phishing site uit. De slachtoffers vulden daar nietsvermoedend hun inloggegevens in.

Die waren zichtbaar voor de oplichters, die er toegang mee kregen tot bankrekeningen. Ze haalden er geld vanaf of kochten spullen vanaf de rekeningen. 

Onder meer dankzij de IP-adressen waarmee werd ingelogd op de bankrekeningen, kwam de politie de verdachten op het spoor. De adressen leidden naar het huis van een van de twee mannen en naar het huis van de ex-vriendin van de ander. 

Maandenlang

Een van de mannen werd ook herkend in Opsporing Verzocht. 

Een van de mannen die vandaag in het beklaagdenbankjes stonden, zou de tikkie-link-oplichtingspraktijk drie maanden hebben gepraktiseerd, de ander een half jaar. Maar de financiële schade die ze veroorzaakten, liep volgens justitie niet ver uiteen. 

250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont
Lees ook

250.000 slachtoffers, pakkans amper 1 procent: online oplichting loont

Tijdens de zitting zei de officier van justitie over de werkwijze van de mannen: "Dit plan kon alleen met succes worden voltooid als de schakels goed met elkaar waren verbonden en deze elkaar in rap tempo opvolgden. Er mocht geen onnodig tijdsverlies ontstaan."

Eerder veroordeeld

Dan zou de kwade opzet mislukken: "Want als het slachtoffer bemerkt dat er onbekende geldbedragen van zijn rekening worden afgeschreven en zijn bank informeert, eindigt het plan."

Beide verdachten zijn eerder voor een soortgelijk delict veroordeeld. Tegen de 27-jarige verdachte eiste justitie 24 maanden celstraf, tegen die van 25 jaar twintig maanden. Ook werd een geldboete van 10.000 euro geëist. 

Lees meer over
Openbaar MinisterieMarktplaatsOplichtingTikkie