Na 118 dagen

Acteursstaking voorbij: 'Mogelijk met kerst weer nieuwe afleveringen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPActeursstaking voorbij: 'Mogelijk met kerst weer nieuwe afleveringen'
RTL

Na bijna vier maanden stoppen de acteurs in Hollywood met staken. Vannacht werd een voorlopig akkoord bereikt tussen de vakbond en de filmstudio's. Mogelijk kan er nog deze week alweer gefilmd worden en zijn de eerste nieuwe afleveringen met kerst te zien. 'Er moet nu ineens ontzettend veel geregeld worden.'

De acteursbond SAG-AFTRA maakte vannacht – na 118 dagen staken – bekend dat er een voorlopig akkoord is gesloten met de Hollywoodstudio's. Hoewel de leden van de vakbond er nog over moeten stemmen, is de staking per direct voorbij.

'Veel uitgelaten mensen'

"Al met al hebben producties bijna een half jaar stil gelegen", zegt correspondent Erik Mouthaan. Al in mei gingen de scenarioschrijvers namelijk in staking, zij hebben hun werk eerder al hervat.

Dat de acteursstaking meteen beëindigd wordt, zou volgens Mouthaan kunnen betekenen dat er 'vrijdag al gefilmd kan worden'.

Trucje van Netflix werkt: streamingdienst krijgt er bijna 9 miljoen abonnees bij
Lees ook

Trucje van Netflix werkt: streamingdienst krijgt er bijna 9 miljoen abonnees bij

De Nederlandse journalist Danielle Kool woont in Los Angeles en merkt er meteen dat de sfeer is veranderd. "Ik ben op de première van de Disneyfilm Wish en daar zijn veel uitgelaten mensen vanavond", liet ze kort na het nieuws over het einde van de staking weten.

'Druk telefonerende publicisten'

"Ik ben al meerdere publicisten van films druk telefonerend tegengekomen", zegt Kool. Zij hebben als taak om de publiciteit voor films te genereren. "Er moet nu  – in de aanloop naar het 'prijzenseizoen' – ineens ontzettend veel geregeld worden."

Ook voor acteurs verandert er door het einde van de staking veel, denkt Mouthaan. "Zij kunnen nu weer reclame maken voor de films die verschijnen. De afgelopen maanden mochten ze geen promotie-interviews doen, en dat maakt het moeilijk om films onder de aandacht te brengen."

"Dat het werk zo lang stil gelegen heeft in Hollywood had niet alleen gevolgen voor acteurs, maar ook voor personeel op de set, make-up artiesten en ontwerpers van special effects", zegt Mouthaan. "Bijna een miljoen mensen die maanden geen inkomsten hadden, gaan nu weer aan het werk."

Lees meer over
StakingenFilmVerenigde Staten