Klap voor premier Sunak

Brits Hooggerechtshof: VK mag geen migranten naar Rwanda sturen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Vuk Valcic/SOPA Images/ShutterstockBrits Hooggerechtshof: VK mag geen migranten naar Rwanda sturen
RTL

Het Britse Hooggerechtshof zet een streep door het plan van de Britse regering om illegale migranten naar Rwanda te sturen. Het beroep van de regering werd unaniem door de rechters verworpen. De uitspraak betekent een flinke klap voor premier Rishi Sunak.

Het plan om migranten naar Rwanda te sturen werd in 2022 gelanceerd door de Britse regering, toen nog onder leiding van Boris Johnson. Het idee was dat migranten in Rwanda hun asielprocedure zouden afwachten. Het Afrikaanse land zou in ruil daarvoor 140 miljoen euro krijgen. Het beleid moest een afschrikkende werking hebben op migranten die vanuit Frankrijk in rubberbootjes het Kanaal over willen steken.

Omstreden migrantenvluchten naar Rwanda zullen er komen, zegt Britse regering
Lees ook

Omstreden migrantenvluchten naar Rwanda zullen er komen, zegt Britse regering

Sunak, die Johnson opvolgde als premier, adopteerde het plan. Hij beloofde er alles aan te doen om te voorkomen dat migranten in kleine bootjes in Groot-Brittannië arriveren. Het plan waar het Britse Hooggerechtshof nu een streep doorzet, was een van de belangrijke pijlers om zijn belofte waar te maken.

Meermaals beoordeeld

Het hof boog zich opnieuw over de zaak, waar een rechter al drie keer eerder over oordeelde. De eerste twee keer leek het erop dat de zogenoemde asielvluchten door de beugel konden. Maar eerder dit jaar bepaalden Britse rechters in hoger beroep dat het plan in strijd is met de wet.

Volgens het hof zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat migranten die naar Rwanda worden gestuurd, het risico lopen dat ze worden teruggestuurd naar de landen waaruit ze zijn gevlucht. In die landen kunnen ze in een onmenselijke situatie terechtkomen.

Om die reden valt het Rwanda-plan in duigen. Volgens het vonnis mag het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke deal wel met een ander land sluiten. Het is niet duidelijk of andere landen bereid zijn om zo'n deal te sluiten.

Reactie van Sunak

Sunak is niet blij met de uitspraak. Het doel van de regering blijft dat de bootjes en boten gestopt worden, zo zei hij in een reactie op de uitspraak. Hij zei ook dat in de rechtszaak de opperrechters hebben geoordeeld dat het grondprincipe van illegalen uitzetten naar een veilig land níet onwettig is. Hij geeft aan het einde van de middag een persconferentie.

De regering van Rwanda is ook niet blij met de uitspraak. Het land ergert zich eraan dat de opperrechters in Londen in hun vonnis Rwanda geen veilig land noemden. Rwanda wil dit gaan aanvechten. 

Lees meer over
ArbeidsmigrantVluchtelingenGroot-Brittannië