Organisaties blijven pleiten voor totaalverbod op glyfosaat
Het besluit dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat de komende tien jaar nog gebruikt mag worden in de landbouw, valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo willen vakbond FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging zich blijven zich inzetten voor een totaalverbod op glyfosaat in Nederland. "Dit middel is waarschijnlijk kankerverwekkend."
De organisaties reageren daarmee op de beslissing van de Europese Commissie dat het onkruidbestrijdingsmiddel de komende tien jaar onder aangescherpte voorwaarden op de Europese markt mag blijven.
Glyfosaat is omstreden. Diverse wetenschappers brengen glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup, in verband met verhoogde risico's op kanker, de ziekte van Parkinson en schade aan de biodiversiteit.
Noodklok
Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA zag echter geen doorslaggevend bewijs dat het middel schadelijk is. Op de criteria die EFSA moet gebruiken, is echter ook kritiek.
"Het huidige toetsingskader heeft ernstige tekortkomingen, zowel voor de bepaling van de effecten op de volksgezondheid als de biodiversiteit", schreef een groep van 159 Nederlandse wetenschappers afgelopen week nog in een brandbrief waarmee ze de noodklok luidden. Ze stellen dat met het huidige kader 'niet te bepalen is of glyfosaat veilig is'.
Reden voor vakbond FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging om de Europese Commissie nog eens op te roepen 'om alle zorgen van wetenschappers serieus te nemen'. "Dit middel is waarschijnlijk kankerverwekkend, wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kan de biodiversiteit ernstig schaden", sommen ze op.
Ook het Pesticide Action Network (PAN) Europe is teleurgesteld in het besluit van de commissie. Volgens de organisatie is de beslissing in strijd met het uitgangspunt in de Europese wetgeving dat gezondheid en milieu voorop moeten staan. "In geval van twijfel moet het voorzorgsprincipe gelden", stelt PAN.
'Betreuren beslissing'
Bij het netwerk zijn tientallen organisaties aangesloten die zich bezighouden met milieu, gezondheid en consumentenbelangen. Ze voeren al jaren strijd tegen het gebruik van glyfosaat. "We betreuren dat de Commissie onafhankelijke wetenschap en zorgen van burgers de rug toekeert", reageert PAN.
PAN Europe vindt het wel positief dat de lidstaten verdeeld waren over het voorstel van de Europese Commissie. "Het is een belangrijk teken van Europa's toenemende zorgen over de gevaren van de veelgebruikte pesticide", stelt de organisatie. PAN roept de Commissie nog eens op 'deze schadelijke stof eens en voor altijd van de Europese markt te halen'.
Landbouworganisatie LTO
Landbouworganisatie LTO blijft daarentegen bij het standpunt dat zolang gewasbeschermingsmiddelen als veilig beoordeeld worden, deze mogen worden gebruikt in de Nederlandse landbouw.
De LTO verwees in een eerder standpunt naar de bevindingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). "Tegelijkertijd maken wij ons ook zorgen over nieuwe signalen dat (een mix van) gewasbeschermingsmiddelen mogelijk het risico op neurologische aandoeningen als Parkinson kan vergroten", zei LTO eerder over de volgens hen 'complexe en genuanceerde situatie' rond glyfosaat.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.
Dat de Europese Commissie de vergunning verlengt, hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoop van producten met glyfosaat de komende jaren in Nederland zoals voorheen blijft toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze het middel precies toelaten.
Nederlands onderzoek
De Nederlandse overheid wil bijvoorbeeld het doodspuiten van grasland of zogeheten groenbemesters en vanggewassen met glyfosaat vanaf 2025 verbieden.
Minister van Landbouw Piet Adema kondigde een paar weken geleden een eigen Nederlands onderzoek aan. Wijst dat uit dat glyfosaat inderdaad zo schadelijk is voor de volksgezondheid, dan wil hij onmiddellijk stoppen met het middel.