PVV-verkenner Gom van Strien in verband gebracht met fraudezaak
PVV-senator en verkenner Gom van Strien wordt in verband gebracht met fraude bij zijn voormalige werkgever Utrecht Holdings, meldt NRC. Er ligt een aangifte tegen hem. Of Van Strien schuldig is, is nog niet duidelijk. PVV-leider Geert Wilders is volgens de krant door hem niet op de hoogte gebracht van de zaak.
Een nauw betrokkene bevestigt tegenover RTL Nieuws dat er aangifte is gedaan tegen de PVV-verkenner, die vanaf morgen in gesprek gaat met de politieke partijen over de vorming van een nieuw kabinet. De aangifte ligt bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder wil er geen nadere mededelingen over doen.
PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie dat Van Strien alle beschuldigingen ontkent. "Er is geen sprake van vervolging, laat staan van veroordeling. Dus ik vind dat hij morgen met de verkennersronde moet beginnen, zoals gepland."
Door als verkenner
Van Strien geeft via het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie aan dat hij overleg heeft gehad met Wilders en dat hij door wil gaan als verkenner. Hij zegt: ''In januari van dit jaar ontving ik een brief van Utrecht Holdings met een aantal beschuldigingen aan mijn adres. Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van. In mijn antwoord heb ik onder meer toegelicht dat ik heb voldaan aan alle wet- en regelgeving. Hierna heb ik niks meer vernomen. Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat''.
Utrecht Holdings deed in maart aangifte tegen twee medewerkers en een oud-medewerker wegens 'verdenkingen van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018'.
Documenten
Volgens documenten in handen van NRC blijkt dat het bij de oud-medewerker gaat om Van Strien, die tot in 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dat bedrijf is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Het richt bedrijven op om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de universiteit en het UMC Utrecht.
In een rapport van onderzoeksbureau Deloitte staat volgens de krant dat Van Strien en diens opvolger de aandelen van die bedrijven in handen speelden van een extern bedrijf, Hereswint BV, waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in handen hadden. De andere aandeelhouder waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus. Het zou Hereswint tussen 2006 en 2018 zo'n twee miljoen euro hebben opgeleverd.
Geen gevolgen formatie
Vooralsnog lijkt het nieuws over Van Strien geen gevolgen te hebben op de formatie die morgen begint. Behalve de PVV geeft ook de VVD in een reactie op het nieuws aan dat de gesprekken gewoon door kunnen gaan. Een woordvoerder van GroenLinks-PvdA zegt dat zijn partij op dit moment nog niet wil reageren. Ook andere partijen hebben nog niet aangegeven dat ze niet in gesprek willen gaan.