Wereld werkt aan 'groene lijst' om klimaatdoelen te kunnen halen
Er wordt gewerkt aan een wereldwijde lijst, taxonomie genoemd, die landen en investeerders duidelijk moet maken wat goed is voor het klimaat en wat niet. Dat zei demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag op de klimaattop in Dubai tegen RTL Nieuws.
Kaag is medevoorzitter van een groep van bijna honderd landen die werken aan de financiering van klimaatbeleid. Het gaat daarbij om zulke enorme bedragen dat ook de private sector nodig is, zegt ze."Van banken tot pensioenfondsen en bijvoorbeeld ook de verzekeringssector."
Het gaat om enorme bedragen, vertelt Kaag. "Overheden kunnen dit zelf niet opbrengen. Dus wij zoeken naar manieren om programma's te hebben die financierbaar zijn. Waarvan de risico's worden afgedekt door bijvoorbeeld overheden, maar waar de grote partijen met de vele miljarden in kunnen stappen zodat we met z'n allen klimaatverandering tegengaan."
Bedrijven vragen de politiek om duidelijkheid, subsidies en een gelijk speelveld, merken de ministers van Financiën. Een van de manieren die daarbij kunnen helpen, is volgens Kaag het maken van zo'n taxonomie.
Wat wel, wat niet
"Taxonomie is in feite een kader waarbij je zegt: dit kan wel, dit kan niet. Van gas willen we af, zo langzamerhand, olie willen we ook vanaf, waterstof is wel goed. Dus je geeft aan wat kan en wat niet meer kan. Zodat een investeerder, een bank bijvoorbeeld, weet: nou, laat ik daar maar niet meer in investeren, want daar krijg ik een slecht cijfer voor. Op een gegeven moment verliest het ook aan waarde."
De Europese Unie heeft al zo’n taxonomie. Maar het is volgens Kaag belangrijk dat die er ook buiten de EU komt. "De taxonomie is gericht op de EU, maar klimaatverandering vindt wereldwijd plaats. Dus je moet ook mondiaal denken."
Belangrijk is ook dat overheden ervoor zorgen dat bedrijven zich niet groener kunnen voordoen dan ze zijn. Daarom moeten er gelijke standaarden en normen komen, waarna bedrijven er ook over kunnen rapporteren. Kaag: "Want het zogenaamde greenwashing willen we ook niet. We willen echte inzet, meetbaar en transparant, en dat het het resultaat oplevert dat we zo keihard nodig hebben."
Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is zo’n wereldwijde taxonomielijst een goed idee, al zullen fossiele brandstoffen er nog wel even zijn. "Reëel gesproken hebben we die nog een tijdje nodig", zegt Focco Vijselaar van de werkgeversorganisatie, ook aanwezig op de top in Dubai.
Aanpak loopt achter op ambitie
"Maar tegelijkertijd is het goed nieuws dat er op wereldschaal wordt gesproken over taxonomie. Want dat betekent dat er wereldwijde spelregels komen voor een wereldwijd probleem. En dat is voor Nederlandse bedrijven goed nieuws. Een gelijk speelveld internationaal is altijd in het Nederlandse voordeel."
Dat er op de top zoveel aandacht is voor de rol van bedrijven, vindt Vijsselaar begrijpelijk. "Dat er een klimaatprobleem is, is duidelijk. En dat de aanpak achterloopt op de ambitie is ook duidelijk. En bedrijven hebben daarbij oplossingen. Zowel voor klimaatadaptatie als voor mitigatie, het verminderen van de CO2-uitstoot, en de energietransitie."
De klimaattop in Dubai gaat nog ruim een week door. Voor Kaag zit het werk er wel op, zij vertrekt vandaag weer naar Nederland. Minister Rob Jetten van klimaat en energie neemt het stokje van haar over.
Kaag wil niet te veel op de afloop van de top vooruitlopen. Wel geeft ze aan dat voor haar de top geslaagd is als er een afbouwpad voor fossiele energiebronnen wordt afgesproken. Maar daar moet het niet bij blijven, vindt ze. Want werken aan alternatieven is minstens zo belangrijk. Op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, andere manieren van produceren en duurzame energie. En voor de systeemveranderingen die daarvoor nodig zijn, is veel geld nodig.
Miljarden 'absoluut nodig'
"Ook en misschien nog wel belangrijker is: financiering, financiering, financiering. Want we kunnen mooi praten, maar als de middelen niet beschikbaar worden gesteld, met heldere uitvoeringspaden, dan komen we geen meter verder."
Daarom vliegen de miljarden de deelnemers aan de klimaattop om de oren. Veel geld, maar absoluut nodig, zegt Kaag. "Omdat de klimaatverandering en de gevolgen ervan ons in hun volle omvang raken en in een ijltempo op ons afkomen. Het is vaak gezegd door de VN: de wetenschap liegt niet, en we kunnen overal om ons heen al de gevolgen zien van overstromingen, hittegolven, hulpbronnen die opdrogen. Als je het nu nog niet onderkent en wilt handelen, dan is het te laat."