Frankrijk keurt omstreden immigratiewet goed die 'tegen grondwet indruist'
In Frankrijk is gisteravond een omstreden immigratiewet van president Emmanuel Macron goedgekeurd. Vorige week werd het door rechts én links nog weggestemd, na een roerige week is het voorstel aangenomen. Alleen 'zijn er nog wel onderdelen die tegen de grondwet indruisen', zegt de maker van de wet. Een minister heeft zijn ontslag er al om aangeboden.
De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft gisteravond voor een immigratiewet van de partij van Emmanuel Macron gestemd. De wet werd met 349 stemmen voor en 186 stemmen tegen aangenomen.
'Ideologische overwinning' voor Le Pen
De radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine le Pen stemde ook in met het wetsvoorstel en noemde het zelfs 'een ideologische overwinning'.
Binnen de partij van president Macron, die zelf met het wetsvoorstel kwam, is er juist veel kritiek op de wet. Sterker nog: zijn gezondheidsminister Aurélien Rousseau heeft vannacht volgens de Franse krant Le Figaro zijn ontslag aangeboden.
Of dat ontslag geaccepteerd wordt, is nog niet duidelijk. Andere ministers van de regering-Macron zouden volgens Franse media ook overwegen op te stappen.
Strenger migratiebeleid
De vannacht goedgekeurde wet was al bijna een jaar in de maak en maakt het Franse migratiebeleid fors strenger. Zo moeten immigranten langer wachten voor ze recht hebben op toeslagen en uitkeringen en wordt het voor kinderen van buitenlandse ouders lastiger om de Franse nationaliteit te krijgen.
Mensen met een dubbele nationaliteit die veroordeeld worden voor een misdrijf, riskeren het Franse paspoort te verliezen. Ook kunnen migranten sneller worden uitgezet als het vermoeden bestaat dat ze gevaarlijk zijn.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, gaf vannacht toe dat zijn goedgekeurde wetsvoorstel op een aantal punten tegen de grondwet indruist. Een hof gaat zich daarom nog over de wet buigen en er kan nog een en ander aangepast worden.
Vorige week weggestemd
Vorige week werd het wetsvoorstel nog massaal weggestemd, waarna Darmanin zijn ontslag aanbood. Dat werd door Macron niet geaccepteerd en er werd een commissie opgetuigd om de wet met compromissen door het parlement te leiden. Er werd niet meer inhoudelijk over de wet gedebatteerd, er werd alleen gestemd.
De reden dat Macron kostte wat kost wilde dat de wet er zou komen, is volgens Franse media de Europese verkiezingen die volgend jaar gehouden worden. Hij wil kiezers laten zien dat ook hij de asielinstroom terug kan brengen en ze daarvoor niet op de radicale Le Pen hoeven te stemmen. Haar partij doet het goed in de peilingen.
Macron geeft vandaag waarschijnlijk een televisie-interview over de nieuwe wet.